Overslaan en naar de inhoud gaan

Herinrichting Vuntcomplex

Algemeen Overzicht

Status

Binnenkort

Plaats

Weg

E314

Wat en waarom?

Betere mobiliteit op en rond Vuntcomplex

Wegen en Verkeer plant binnenkort de herinrichting van het Vuntcomplex aan de E314 in Wilsele. Die komt er om ervoor te zorgen dat het toekomstige wetenschapspark naast de E314 beter bereikbaar wordt met de fiets, het openbaar vervoer en de wagen. Het gaat dus niet alleen over de heraanleg van het op- en afrittencomplex van de E314. Maar ook: 

  • Een nieuwe carpoolparking aan de op- en afrit richting Leuven.
  • Een zwevende rotonde die de E314 verbindt met het wetenschapspark en een lokale verbinding voorziet voor verkeer tussen Leuven, Wilsele en Kessel-Lo.   
  • Een fietsnetwerk met nieuwe fietsverbindingen, zodat fietsers zich vlotter kunnen verplaatsen van en naar Leuven. 
    • Er komt een fietspad aan de oostkant van de gewestweg, tussen de Wilselsesteenweg en de rotonde met de Kesseldallaan. Het dubbelrichtingsfietspad is de laatste schakel in de aanleg van een veilige fietsroute tussen Wilsele en Kessel-Lo. Wegen en Verkeer legde in 2020-2021 al een tunnel aan onder de E314 aan de Kessel-Losesteenweg. Met dit dubbelrichtingsfietspad kunnen fietsers de tunnel gebruiken zonder het Vuntcomplex over te moeten steken. Lees meer via het tabblad 'Dubbelrichtingsfietspad langs Vuntcomplex'.

Het doorgaande autoverkeer zal niet meer rijden via de ‘oude’ Aarschotsesteenweg, het stuk van de gewestweg N19 tussen het viaduct en het kruispunt met het Vuntcomplex (ook de Limburglaan genoemd), maar zal via de zwevende rotonde naar de opritten van de E314 rijden. Daardoor zullen er minder auto’s op de Aarschotsesteenweg rijden.

Timing en impact?

Start werken in 2025 

De aanleg van de nieuwe carpoolparking, de zwevende rotonde en de nieuwe fietsverbindingen zullen volgens de huidige planning starten in 2025. Zodra we meer weten over de planning en hinder van deze werken, lees je dat hier.

Volgens de huidige planning wordt er in 2023 al gestart met de aanleg van een dubbelrichtingsfietspad langs het Vuntcomplex, tussen de rotonde van de Kesseldallaan en het kruispunt met de Aarchotsesteenweg. Na die werken zullen de fietsers zich al veel veiliger tussen Wilsele en Kessel-Lo kunnen verplaatsen.