Overslaan en naar de inhoud gaan

Herinrichting van bushalte ‘Kerk’

Herinrichting van bushalte ‘Kerk’

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Binnenkort

Plaats

Weg

N29

Het Agentschap Wegen en Verkeer voert herinrichtingswerken uit aan de bushalte 'Kerk' op de Tiensesteenweg (N29) in Glabbeek.

Wat en waarom?

Aanpassen van bushaltes 'Kerk'

Op de Tiensesteenweg in Glabbeek, tussen de Houtemsesteenweg en de Schoolstraat, worden bushaltes aangepast. De bushalte in de rijrichting van Diest werd in augustus 2019 aangepast. De haltehaven aan de bushalte werd daarbij aangepast tot een verhoogd perron.

Veilige, comfortabele halte

Wegen en Verkeer legt op veel locaties in Vlaanderen nieuwe comfortabele bushaltes aan waarbij de bus op de rijweg stopt. Deze nieuwe bushaltes hebben een verhoogd perron zodat de bus op de rijbaan kan stoppen en mooi aansluit met het voetpad. Alle reizigers, ook rolstoelgebruikers, kunnen daardoor comfortabel in- en uitstappen. Als een fietspad de bushalte kruist, wordt dit fietspad achter de bushalte geleid. Een bushalte waarbij de bus op de rijweg stopt biedt nog meer voordelen

  • Het is veiliger omdat de bus zijn voorrang niet hoeft "op te eisen" door in of uit een haltehaven te rijden.
  • De bus wint tijd en het rijcomfort voor de staande reiziger is hoger omdat de bus niet manoeuvreert. 
  • Een bushalte waarbij de bus op de rijweg stopt neemt minder ruimte in dan een haltehaven. De nodige halte accommodatie zoals het schuilhuisje of een fietsenstalling kan mee op of naast het perron voorzien worden.
  • Foutparkeren aan de bushalte wordt nagenoeg onmogelijk

Verplaatsen elektriciteitskast

Voor de aanpassingen aan de bushalte kan gebeuren, moet er een elektriciteitskast verplaatst worden. Dit wordt gecoördineerd in samenwerking met Fluvius.

Timing en impact?

Werken aan bushalte in het voorjaar 2021

De aanpassingswerken aan de bushalte, in de rijrichting van Tienen, kunnen van start gaan in het voorjaar van 2021. De aannemer van Wegen en Verkeer heeft zijn planning moeten wijzigen. Voorlopig is er nog geen concrete datum vastgelegd. Van zodra we deze info hebben, informeren we u via deze webpagina. De elektriciteitskast in de buurt van de bushalte werd ondertussen reeds verplaatst door Fluvius.

Verkeer steeds mogelijk in beide richtingen wanneer de werken van start gaan

De werken op de Tiensesteenweg vinden voornamelijk in de berm plaats. Om veilig te kunnen werken neemt de aannemer 1 rijstrook in. Doorgaand verkeer op de Tiensesteenweg kan tijdens de werken beurtelings langs de werfzone rijden door middel van tijdelijke verkeerslichten. Het fiets- en voetpad blijft de volledige duur van de werken toegankelijk.

Contact

Contacteer ons bij vragen

Contact
Agentschap Wegen en Verkeer Vlaams-Brabant
Telefoon
016 66 57 50
Website