Overslaan en naar de inhoud gaan

Herinrichting Omleiding tussen Tildonksesteenweg en aansluiting Mechelsesesteenweg

Herinrichting Omleiding tussen Tildonksesteenweg en aansluiting Mechelsesesteenweg

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Gestart

Plaats

Weg

N26

UPDATE 10/12/2020: De werken op de Omleiding in Herent zitten er bijna op. Volgens de huidige planning gebeuren de laatste werken op vrijdag 18 december, daarna wordt alles volledig opengesteld. 

Wat en waarom?

Rotonde met voorsorteerstroken voor veiliger verkeer 

Vandaag is het kruispunt van de Mechelsesteenweg (N26) met de Omleiding (ter hoogte van de Okay) onoverzichtelijk en gevaarlijk voor weggebruikers. Om de verkeerssituatie veiliger te maken voor alle weggebruikers en om automobilisten vlotter van richting te laten veranderen, vormt het Agentschap Wegen en Verkeer dit kruispunt om tot een rotonde met voorstorteerstroken voor auto's en veilige oversteekplaatsen voor fietsers. De Omleiding tussen het kruispunt met de Tildonksesteenweg en de aan te leggen rotonde krijgt bovendien een nieuw wegdek, veilige fietspaden en een milieuvriendelijk rioleringssysteem en de 'oude' Tildonksesteenweg wordt heraangelegd. Om de toegang tot een toekomstige bedrijvenzone langs de Mechelsesteenweg te voorzien legt Wegen en Verkeer daarnaast de 'nieuwe' Tildonksesteenweg aan, die als noordelijke tak op de rotonde zal aansluiten.

20200331_Situeringskaart_N26_Herent_Omleiding

Timing en impact?

Doorgaand verkeer op Mechelsesteenweg altijd in twee richtingen mogelijk

De werken startten in augustus 2019 en duren volgens de huidige planning tot eind 2020. Omdat de Mechelsesteenweg en de Omleiding een belangrijke toegang naar Leuven vormen, en omdat er heel wat handelaars en ondernemers gevestigd zijn, neemt Wegen en Verkeer de nodige minderhinder-maatregelen tijdens de uitvoering van de werken:

  • De werken worden gefaseerd (in 4 grote fases) uitgevoerd om de hinder zo lokaal mogelijk te houden. Meer informatie over de fasering vindt u in de zijkolom onder het tabblad 'Timing en impact'. 

  • Verkeer op de Mechelsesteenweg en de Omleiding zal steeds in de twee rijrichtingen door kunnen (maar met verminderde capaciteit). Verkeer zal tijdens bepaalde fases van de werken via een tijdelijke rijweg ten noorden van de Mechelsesteenweg en de Omleiding moeten rijden.

  • De percelen van omwonenden en ondernemers zullen waar mogelijk bereikbaar gehouden worden door middel van verhardingen