Overslaan en naar de inhoud gaan

Herinrichting N456

Herinrichting N456

Algemeen Overzicht

Status

In Studie

Plaats

Weg

N456
N448

Wat en waarom?

Veilig fietsen tussen Lembeke en Sleidinge

De fietspaden op de N456 tussen Lembeke (Kaprijke) en Sleidinge (Evergem) zijn aan verbetering toe. Vandaag liggen er smalle en onveilige fietspaden. Fietsers zijn er niet afgeschermd van auto’s en vrachtwagens. Ook het wegdek is toe aan een opknapbeurt. Wegen en Verkeer maakt daarom werk van een grondige herinrichting tussen Lembeke en Sleidinge, een stuk van 7,2 kilometer. Tegelijk pakken we een stuk van de Oosteeklostraat (N448) aan tussen de Gentweg en de Weststraat.

Wat verandert er?

  • Veilige fietspaden: in heel de projectzone leggen we veilige fietspaden aan van minstens 1,75 meter breed. Binnen de bebouwde kom zijn de fietspaden verhoogd. Buiten de bebouwde kom ligt een groene berm tussen de rijweg en het fietspad.
  • Toegankelijke bushaltes: we leggen alle bushaltes in de projectzone opnieuw aan. Ze krijgen een verhoogd perron en blindegeleidemarkering. Zo kunnen ook reizigers die minder goed mobiel zijn, geladen met zware bagage of met een kinderwagen comfortabel de bus nemen.
  • Veilige kruispunten en oversteekplaatsen: waar nodig komen oversteekplaatsen voor fietsers en wandelaars. Ook de kruispunten in de projectzone maken we veiliger en overzichtelijker.
  • Gescheiden riolering: we leggen een nieuwe, milieuvriendelijke riolering aan waarbij afval- en regenwater apart worden afgevoerd. Afvalwater gaat naar de waterzuiveringsinstallatie, regenwater kan zoveel mogelijk ter plaatse in de bodem sijpelen. Dat is beter voor het milieu en helpt tegen wateroverlast.

Bekijk hieronder via de video en de afbeelding hoe we een gescheiden rioleringsstelsel aanleggen.

Bekijk hieronder in 12 stappen hoe we een gescheiden rioleringsstelsel aanleggen. Klik eerst op de pijlen links en rechts om door de 12 stappen te bladeren. Klik dan op de gewenste stap om deze stap te lezen en te vergroten. Bekijk je graag alle stappen in één overzicht? Klik dan hier.

Timing en impact?

Ontwerp in opmaak

Wegen en Verkeer heeft een studiebureau aangesteld dat de inrichting van de N456 bestudeert. Samen met de gemeenten Evergem en Kaprijke en alle andere partners werkten zij aan een eerste ontwerp van de toekomstige situatie. Eind 2022 stelden we dat ontwerp voor aan de bewoners en eigenaars van percelen in de projectzone. De finale versie van de projectnota en plannen zijn momenteel in opmaak. Daarnaast is het studiebureau bezig met de opmaak van de onteigeningsplannen. Een timing voor de werken zelf is er nog niet.

Langs de N456 liggen vandaag smalle en onveilige fietspaden.

Zodra er concrete informatie is over de planning, zal Wegen en Verkeer dat op deze website melden.

Naast de herinrichting van de gewestweg N456 staan er de komende jaren nog andere werken op de planning in de regio rond Evergem. Meer info lees je via gentopweg.be.