Overslaan en naar de inhoud gaan

Herinrichting Merksemsebaan en Deurnesteenweg ter hoogte van Hoogmolenbrug

Actuele hinder

Actuele hinder

Datum

Status

Gestart

Provincie

Weg

N120

Eén rijstrook in elke rijrichting op Merksemsebaan

Op maandag 18 januari nemen we een eerste deel van de nieuwe rijweg op de Merksemsebaan in gebruik. Verkeer verhuist naar het afgewerkte deel, de werken starten aan de noordzijde. De algemene principes voor verkeer blijven dezelfde:

Voetgangers en fietsers

  • Je wandelt en fietst in beide richtingen aan één zijde van de weg: tussen gemeentegrens Antwerpen en Deurnesteenweg aan de zuidzijde, tussen de Deurnesteenweg en de Bijkhoevelaan aan de noordzijde.
  • Op het kruispunt met de Deurnesteenweg maak je de oversteek binnen de verkeerslichtenregeling.
  • Ook aan de Bijkhoevelaan en Industrielaan zijn er oversteekplaatsen met verkeerslichten.
  • Fietsers van en naar Deurne maken gebruik van het fietspad op het nieuwe deel van de Deurnesteenweg.

Gemotoriseerd verkeer

  • Autobestuurders rijden nog steeds op één rijstrook in elke richting. Tussen gemeentegrens Antwerpen en de Deurnesteenweg rijd je op de nieuwe rijweg aan de zuidzijde, vanaf de Deurnesteenweg tot voorbij de Bijkhoevelaan rijd je aan de noordzijde.
  • Aan het kruispunt met de Deurnesteenweg maakt gemotoriseerd verkeer een S-beweging (chicane) van de ene weghelft naar de andere. Daarbij blijven alle verkeersbewegingen op het kruispunt wel mogelijk.
  • De Deurnesteenweg is dus weer volledig toegankelijk. Verkeer kan via het kruispunt naar Deurne of Schoten rijden.

Lokaal autoverkeer kan de zuidelijke Deurnesteenweg bereiken op de gekende manier, zowel vanaf de Merksemsebaan als vanuit Deurne. Handelszaken Desco, Quick en de carwash zijn zo vlot bereikbaar.

N120 Merksemsebaan verkeerswissel 18/01/21

Kruispunten maximaal bereikbaar

Bij de herinrichting moeten uiteraard ook de aansluitingen met de Deurnesteenweg en Bijkhoevelaan op de Merksemsebaan aangepast worden. De afslagbewegingen aan deze kruispunten blijven maximaal toegankelijk voor het verkeer en zullen slechts gedurende een beperkte periode onderbroken zijn om de nieuwe weg aan te kunnen sluiten op de bestaande infrastructuur

Deurnesteenweg

Het nieuwe tracé van de Deurnesteenweg aan de zuidkant van de N120, enkele tientallen meters ten westen van het bestaande kruispunt, is klaar en in gebruik voor verkeer vanuit Antwerpen richting Deurne. Ondertussen pasten we ook de bestaande aansluiting aan. Het kruispunt is sinds 16 december 2020 weer open, alle rijbewegingen zijn opnieuw mogelijk.  

Bijkhoevelaan

Op het kruispunt met de Bijkhoevelaan zijn de werken aan de waterleidingen sinds begin december 2020 klaar. De verkeerssituatie op het kruispunt Merksemsebaan x Bijkhoevelaan is sindsdien genormaliseerd. 

Bedrijven en handelszaken zijn bereikbaar

Tijdens de werken, blijven de omliggende bedrijven in de buurt bereikbaar. Ook de bedrijvenzone Bijkhoevelaan houden we op elk moment toegankelijk voor vrachtverkeer. De herinrichting van dit kruispunt wordt namelijk gefaseerd aangepakt.

De bus blijft rijden

Openbaar vervoersmaatschappij De Lijn verplaatst tijdelijk enkele haltes. De dienstverlening blijft wel behouden, maar u stapt tijdelijk elders op en af.

  • De haltes langs de noordzijde van de Merksemsebaan (richting Antwerpen), blijven zoals ze vandaag zijn en kunnen tijdens de eerste fase van de hoofdwerken gewoon bediend worden. 
  •  De halte 'Wijnegem Hoogmolen Kruispunt' aan de zuidzijde richting Wijnegem, zal vanaf 24 augustus niet meer bediend worden. Reizigers kunnen op- en afstappen aan de eerstvolgende halte t.h.v. Venhof (halte 'Wijnegem Gyproc').

Meer informatie vindt u op www.delijn.be.

Kom slim naar Antwerpen
Rijd u niet vast in de wegenwerken en check Slim naar Antwerpen voor alle bereikbaarheidsinformatie en slimme alternatieven om vlot in de stad te geraken. Zet uw auto bijvoorbeeld op één van de gratis Park+Rides en zet uw reis verder met de bus of tram. Zo komt u steeds slim naar Antwerpen.