Overslaan en naar de inhoud gaan

Herinrichting kruispunt Wolfstraat x Expresweg: meer veiligheid voor fietsers

Herinrichting kruispunt Wolfstraat x Expresweg: meer veiligheid voor fietsers

Algemeen Overzicht

Status

In Studie

Provincie

Plaats

Weg

N80

Kennisgeven plannen openbaar onderzoek

AWV heeft een omgevingsvergunning nodig voor deze werken. Het openbaar onderzoek loopt tot 11 april 2025. Iedereen kan de plannen inkijken en opmerkingen of bezwaren indienen. Het plan inkijken kan: 

  • na afspraak op het gemeentehuis in Alken
  • online via www.omgevingsloket.be,
  • online via de webpagina van het besproken project.  

Een bezwaarschrift indienen kan online via het Omgevingsloket of schriftelijk, gericht aan het college van burgemeester en schepenen van Alken. 

Wegen en Verkeer wil het kruispunt van Lokers (N80) met de Wolfstraat herinrichten. Het moet veiliger worden voor fietsers om over te steken. 

Wat en waarom?

Een eigen plek 

Lokers (N80), beter bekend als de Expresweg tussen Sint-Truiden en Hasselt, brengt dagelijks honderden mensen naar hun bestemming. De toegestane snelheid is 120 km/u en 90 km/u aan kruispunten. Op het kruispunt met de Wolfstraat hebben fietsers nog geen volwaardige plek. Ze moeten op dit moment de drukke baan gelijktijdig met wagens oversteken. Wegen en Verkeer wil daarom fietsoversteekplaatsen en de fietspaden ernaartoe aanleggen. 

N80 Alken - Expresweg x Wolfstraat ontwerp geheel

De Expresweg in de toekomst oversteken

aan de westkant

Wie van de Wolfstraat naar de Bisschopweyerstraat wil, fietst over een enkelrichtingsfietspad van twee meter. Op de hoek van de Expresweg x Bisschopssweyerstraat komt een knooppunt. Van daar kunnen fietsers naar de Weyerstraat of de Bisschopsweyerstraat. Langs de fietspaden liggen voetpaden, beide gescheiden van de rijweg. We voorzien voldoende opstelruimte. 

Om dit mogelijk te maken: 

  • schuift de stopstreep op de Expresweg op.
  • verbreedt het middeneiland.
  • verdwijnt de bypass om van de Wolfstraat rechtsaf naar de Expresweg te gaan. Er is dan één rijstrook om linksaf, rechtsaf of rechtdoor te rijden.

aan de oostkant

Wie van de Bisschopweyerstraat naar de Wolfstraat wil, fietst langs een enkelrichtingsfietspad van twee meter breed. Het pad kruist de Simsebeekweg op een verhoogd plateau en de groene strook naar de Hemelsveldstraat. De gewestweg oversteken kan in twee keer door het brede middeneiland. 

De afslagstrook is door verkeerslichten geregeld, waardoor fietsers veilig kunnen oversteken. Ze is wel korter en ligt dichter tegen het kruispunt. Het geeft ruimte om op de hoek een knooppunt voor de fietspaden te maken én een stuk te ontharden. 

Het kruispunt wordt ‘maximaal conflictvrij’ ingericht. Wie kruist, die kan botsen. Om die reden richt Wegen en Verkeer het kruispunt zodanig in dat weggebruikers zo min mogelijk kruisen. Dit kan door de weg aan te passen, zoals in dit project en/of door de lichtenregeling aan te passen. Ook dat is hier het geval. Fietsers zullen niet gelijktijdig groen hebben met afslaande auto’s. 

Het grote voordeel is dat het er veiliger wordt. Toch, als iedereen individueel het kruispunt gebruikt, dan moet de ander wat langer wachten. Als het druk is ook. Om ervoor te zorgen dat bestuurders en/of actieve weggebruikers niet onnodig lang moeten wachten, staan er slimme of intelligente verkeerslichten. Die weten wanneer er ruimte is om iemand door te laten. 

Timing en impact?

Procedure

Voor deze werken is een omgevingsvergunning nodig, deze is aangevraagd. Het openbaar onderzoek loopt tot 11 april 2025. De uitvoering van deze werken is nog niet in zicht.