Overslaan en naar de inhoud gaan

Herinrichting Gentstraat van Meulebeke tot Oostrozebeke

Herinrichting Gentstraat van Meulebeke tot Oostrozebeke

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Gestart

Weg

N305
N327

Wat en waarom?

Herinrichting van Gentstraat: boven- en ondergronds

De gemeente Meulebeke, de gemeente Oostrozebeke, het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en Aquafin slaan de handen in elkaar voor riolerings- en wegeniswerken langs de Gentstraat (N305).

Vrijliggende fietspaden langs beide zijden

De Gentstraat (N305) is een drukke gewestweg waar men 70 kilometer per uur mag rijden. Vandaag zijn er echter geen fietspaden aanwezig. Dit leidt tot gevaarlijke situaties op deze belangrijke fietsverbinding tussen Meulebeke en Oostrozebeke.

Om de veiligheid en het fietscomfort te verhogen worden de komende jaren langs beide zijden van de Gentstraat vrijliggende fietspaden aangelegd.

Verkeerslichten op kruispunt met Steenovenstraat

De Steenovenstraat vormt de verbinding tussen Oostrozebeke en Tielt, en kruist de Gentstraat. Om dit kruispunt ook voor fietsers veilig te maken worden hier verkeerslichten voorzien. In het ontwerp wordt in de lichtregeling een aparte groenfase voorzien voor de fietsers die de N305 kruisen. Op die manier worden conflicten tussen overstekende fietsers en verkeer dat naar rechts afslaat, vermeden.

Kruispunt met Wakkensteenweg wordt rotonde

Samen met de aanleg van de fietspaden, wordt het kruispunt van de Gentstraat (N305) met de Wakkensteenweg (N327) in Oostrozebeke heraangelegd als rotonde. Het kruispunt staat op de lijst van gevaarlijke punten in Vlaanderen die het Agentschap Wegen en Verkeer wil wegwerken.

Tussen 2015 en 2017 gebeurden er vijf ongevallen, waarbij zes lichtgewonden, twee zwaargewonden en een dode vielen. Met de herinrichting van het kruispunt als rotonde wordt dit gevaarlijke punt weggewerkt.

Timing en impact?

Werken duren 3 jaar

Op maandag 12 april 2021 startten de voorbereidende werken voor de herinrichting van de Gentstraat (N305). Eind september 2021 begonnen de rioleringswerken. Alle werken samen zullen in totaal 3 jaar duren, tot het voorjaar van 2024.

Aquafin is bouwheer van deze werken. Alle informatie over de faseringen en de hinder vind je terug op hun website, www.aquafin.be.