Overslaan en naar de inhoud gaan

Herinrichting Brugsesteenweg tussen Noordlaan en Koning Leopold III-laan

Herinrichting Brugsesteenweg tussen Noordlaan en Koning Leopold III-laan

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Beëindigd

Plaats

Weg

N32

Vanaf 19 oktober 2020 start het Agentschap Wegen en Verkeer met de aanleg van een aparte busbaan en comfortabele fiets- en voetpaden op de N32 Brugsesteenweg tussen de Noordlaan en de Koning Leopold III-laan in Roeselare. Gelijktijdig worden rioleringswerken uitgevoerd in opdracht van Aquafin om de wateroverlast in de omgeving tegen te gaan.
In het najaar van 2019 werden de voorbereidende werken van de nutsmaatschappijen uitgevoerd. Door een goede voorbereiding en opvolging waren deze werken veel vlugger afgewerkt dan verwacht. Vanaf oktober 2020 start de volgende fase van de N32: een aparte busbaan en comfortabele fiets- en voetpaden. 

Wat en waarom?

Aparte busbaan in beide rijrichtingen

Momenteel rijden er weinig bussen op de N32 aangezien de bussen er een slecht doorstroming hebben. Door de aanleg van een aparte busbaan in beide rijrichtingen kunnen de reistijden van de bus ingekort worden en zal het aantrekkelijker worden om de bus te nemen in plaats van de wagen. 

Nieuwe fietspaden en voetpaden

De huidige fietspaden zijn te smal en aanliggend waardoor fietsen op deze drukke weg niet veilig is. Aan de kant van de oneven nummers wordt er een vrijliggend fietspad aangelegd. Aan de andere kant is er onvoldoende ruimte om het fietspad vrijliggend aan te leggen. In plaats daarvan wordt het fietspad er verhoogd aangelegd met een veiligheidsstrook tussen fietspad en rijweg.

Na de uitvoering van de werken zal AWV de gewestweg overdragen aan de stad Roeselare.

Rioleringswerken

Om de  vaak voorkomende wateroverlast in de omgeving te vermijden worden de volgende maatregelen genomen in en rond de Godelievewijk:

  • Aanleg gescheiden rioolstelsel met grote bufferriolen
  • Afkoppeling van regenwater op privaat domein
  • Verbinding Sint-Amandsbeek naar de waterbufferbekkens Spoorweglaan

Timing en impact?

Tijdens de werken zal het verkeer richting centrum steeds mogelijk blijven, zowel voor fietsers als autoverkeer.  
Verkeer komende vanuit het centrum moet een omleiding volgen:

  • Autoverkeer moet via de Godshuizenlaan, Prins Albertstraat en Koning Leopold III-laan. Fietsers kunnen via de Godshuizenlaan, Prinses Jos. Charlottestraat, Koningin Astridplein en Prinsenhof.

Handelaars blijven steeds bereikbaar tijdens de werken.