Overslaan en naar de inhoud gaan

Heraanleg kruispunt Aarschotsesteenweg met Gustaaf Vandenheuvelstraat

Heraanleg kruispunt Aarschotsesteenweg met Gustaaf Vandenheuvelstraat

Algemeen Overzicht

Datum

Provincie

Plaats

Weg

N19

Het Agentschap Wegen en Verkeer vernieuwt dit najaar het kruispunt van de Aarschotsesteenweg (N19) met de Gustaaf Vandenheuvelstraat. Deze grondige vernieuwing zal de verkeersveiligheid en het rijcomfort van alle weggebruikers verbeteren. De werken starten op 14 september 2020 en duren ongeveer twee maanden. De Gustaaf Vandenheuvelstraat is zolang afgesloten ter hoogte van de Aarschotsesteenweg. Verkeer vanuit Herselt richting Aarschot volgt een omleiding.

Wat en waarom?

Kruispunt wordt veiliger

De aantakking van de Gustaaf Vandenheuvelstraat wordt aangepast zodat ze haakser uitkomt op de Aarschotsesteenweg. Dit maakt het kruispunt overzichtelijker. In het doodlopende stukje Gustaaf Vandenheuvelstraat dat zo vrijkomt, worden enkele parkeerplaatsen voorzien.

Op de Aarschotsesteenweg komt er een linksafslagstrook voor verkeer vanuit Aarschot richting Ramsel. Dit moet de doorstroming op de N19 verbeteren.

Voor de fietsers komen er vrijliggende fietspaden rondom het kruispunt. Zowel op de Aarschotsesteenweg als op de Gustaaf Vandenheuvelstraat komt er een veilige dubbelrichtingsoversteek voor fietsers en voetgangers.

Langs de Aarschotsesteenweg komt er een vrijliggende bushaven in elke richting.

De twee bomen ter hoogte van het kruispunt worden vervangen door vier nieuwe exemplaren.

Deze ingrepen zullen de verkeersveiligheid en het rijcomfort van alle weggebruikers verbeteren.

 

Lindenstraat permanent afgesloten

De zijstraat Lindenstraat wordt permanent afgesloten voor gemotoriseerd verkeer ter hoogte van de Aarschotsesteenweg. De vernieuwde aantakking Gustaaf Vandenheuvel zal immers de meest veilige ontsluiting op de Aarschotsesteenweg zijn in de omgeving.

Deze maatregel geldt vanaf de start van de werken op 14 september 2020. Zo wordt ook sluipverkeer tijdens de werken vermeden.

ontwerpplan

Het nieuwe ontwerp van het kruispunt met onder meer vrijliggende fietspaden en een nieuwe dubbelrichtingsoversteek.

Timing en impact?

Minderhinder-maatregelen: gefaseerde uitvoering en omleiding richting Aarschot

Deze werken worden gedurende twee maanden uitgevoerd vanaf maandag 14 september 2020. Er wordt overdag gewerkt, vanaf ’s morgens vroeg.

Men werkt in 3 fases:

  • Fase 1 ( ± 4 weken): werken N19 rijhelft richting Herselt + kop Gustaaf Vandenheuvelstraat.
  • Fase 2 (± 3 weken): werken N19 rijhelft richting Aarschot + kop Gustaaf Vandenheuvelstraat.
  • Fase 3 (1 week): afwerkingen, aantakking kop Gustaaf Vandenheuvelstraat.

De zijstraat Gustaaf Vandenheuvelstraat zal 2 maanden afgesloten zijn ter hoogte van de Aarschotsesteenweg. De omgeving blijft bereikbaar via de omliggende gemeentewegen.

Fietsers kunnen steeds voorbij de werfzone blijven rijden, maar zullen wel moeten oversteken in één rijrichting.

Ter hoogte van de werfzone geldt er gedurende de gehele uitvoeringsperiode enkelrichtingsverkeer voor doorgaand gemotoriseerd verkeer op de Aarschotsesteenweg richting Herselt

Vanuit Herselt richting Aarschot volg je de omleiding. Voor het gemotoriseerd verkeer in de rijrichting Aarschot  is de weg immers afgesloten ter hoogte van de werfzone.

Plaatselijk bestemmingsverkeer van en naar Ramsel volgt de lokale omleidingen.

omleidingsplan

De Gustaaf Vandenheuvelstraat is tijdens de werken afgesloten ter hoogte van de Aarschotsesteenweg. Verkeer vanuit Herselt richting Aarschot volgt een omleiding.

Dienstverlening De Lijn

Deze werken hebben ook een impact op de dienstverlening van De Lijn.

  • Bussen van Aarschot naar Herselt rijden gewoon zoals voorheen, halte Truitseinde wordt niet bediend tijdens de werken.
  • Bussen van Herselt naar Aarschot worden omgeleid via Ramsel centrum en de Madestraat. Er komt een bijkomende halte op kruispunt Ramselsesteenweg/Venusbergstraat. Alle haltes tussen de Ramselsesteenweg  en de Madestraat worden niet bediend. Ook de halte op het kruispunt Gustaaf Vandenheuvelstraat x N19 zelf wordt niet meer bediend.

Op www.delijn.be vindt u steeds de meest recente informatie over het openbaar vervoer in uw omgeving. Via www.delijn.be/omleidingsnieuwsbrief kan u zich ook inschrijven om automatisch op de hoogte te blijven van wijzigingen in het schema van uw specifieke buslijn.

Opgelet: de timing van de werkzaamheden is onder voorbehoud van weers- en werfomstandigheden. Bij regenweer kan de huidige planning nog wijzigen.

Contact

Heeft u nog vragen over dit project? U kunt ons steeds contacteren via www.wegenenverkeer.be/contactformulier of via tel. 014 47 30 00 (AWV District Geel).

Ook bij de dienst openbare werken van de gemeente Herselt kunt u steeds terecht via tel. 014 53 90 33 of via e-mail: openbare.werken@herselt.be.