Overslaan en naar de inhoud gaan

Heraanleg en onderhoud Humaniteitslaan

Heraanleg en onderhoud Humaniteitslaan

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Gestart

Plaats

Weg

N266

Wat en waarom?

Aanleg veilige fietspaden en nieuwe oversteekplaats

Wegen en Verkeer plant werken op en langs de Humaniteitslaan (N266) in Drogenbos, van voor het kruispunt met de Verwelkomingsstraat tot aan de brug van de Brusselse ring (R0).

Wat verandert er?

 • Veilig enkelrichtingsfietspad: aan de westkant van de Humaniteitslaan komt een veilig nieuw fietspad. In plaats van een smal fietspad langs de auto’s komt er een breder fietspad, afgescheiden van het autoverkeer door een groenzone.
 • Aangepaste rijstroken: om ruimte vrij te maken voor fietsers, wordt de breedte van de rijstroken aangepast volgens de huidige richtlijnen.
  De volledige rijweg krijgt in het voorjaar van 2024 ook een nieuwe asfaltlaag.
 • Dubbelrichtingsfietspad blijft: het dubbelrichtingsfietspad, voetpad en de parkeerstrook aan de oostkant blijven gewoon behouden.
 • Groene parkeerstrook: waar mogelijk wordt de parkeerstrook aangelegd in grastegels. Zo sijpelt het regenwater vlot in de bodem.
 • Nieuwe oversteekplaats en heraanleg bushalte 'Mozart': aan het kruispunt met de Wolfgang Amadeus Mozartlaan wordt een nieuwe oversteekplaats voor fietsers en voetgangers aangelegd. Ook de bushalte 'Mozart' krijgt een comfortabeler verhoogd perron.
 • Onderhoud wegdek: het wegdek van de Humaniteitslaan en van de Wolfgang Amadeus Mozartlaan krijgt een opfrisbeurt. Er wordt een nieuwe bovenste laag asfalt aangelegd. (voorjaar 2024)

IN KAART

De Humaniteitslaan vandaag. Het smalle fietspad aan de westkant (links op de foto) wordt op termijn vervangen door een veilig fietspad, afgescheiden van het autoverkeer. © Google Maps

Timing en impact?

Start werken fietspad op 6 november

Op maandag 16 oktober gingen de nutsmaatschappijen aan de slag met het verplaatsen van de nutsleidingen (elektriciteit, water, gas en telecom) in de projectzone. Op maandag 6 november startte een aannemer in opdracht van Wegen en Verkeer met de heraanleg van het fietspad, voetpad en de parkeerstroken in de Humaniteitslaan. De rijweg wordt niet gelijktijdig, maar bij betere weersomstandigheden in het voorjaar van 2024 vernieuwd. De werken worden uitgevoerd in 2 fasen

 • Fase 1 - vanaf maandag 6 november: aanleg veiliger fietspad, voetpad en parkeerstrook aan de westkant van de Humaniteitslaan
 • Fase 2 - in het voorjaar 2024: asfaltering van het volledige wegdek.
  • De asfalteringswerken vinden ‘s nachts plaats en duren in totaal 6 nachten (3 nachten voor de Humaniteitslaan en 3 nachten voor de Wolfgang Amadeus Mozartlaan). 

Bewonersbrief