Overslaan en naar de inhoud gaan

Studie capaciteitsverhoging E403

Studie capaciteitsverhoging E403

Algemeen Overzicht

Status

In Studie

Weg

E403

Wat en waarom?

Studie naar veilig en vlot verkeer

AWV wil het verkeer op de E403 tussen Roeselare en Brugge veiliger en vlotter laten verlopen. Een derde rijstrook aanleggen lijkt voor de hand liggend, maar ook andere ingrepen zouden een antwoord op het probleem kunnen zijn. Met de studie ‘veilig en vlot op de E403’ werken we aan een onderbouwde oplossing. We wegen de voor- en nadelen van een derde rijstrook en van een spitsstrook af. Daarbij zoeken we naar de juiste balans tussen de belangen van de gebruikers, de omgeving en de uitvoerbaarheid van de oplossing. 

Er staan bijna elke dag lange files op de E403 tussen Roeselare en Brugge. De weg wordt er intensief gebruikt door de vele vrachtwagens die de omgeving van Roeselare beleveren. Ook is er veel vrachtverkeer naar Kortrijk/Rijsel in het zuiden en naar de haven van Zeebrugge en de E40 in het noorden. Dit druk verkeer veroorzaakt problemen met de doorstroming. Er ontstaat tijdens de spits vaak sluipverkeer op de secundaire wegen. Dit veroorzaakt extra verkeersdruk in de dorpskernen en op wegen die daar niet altijd voor uitgerust zijn. Agentschap Wegen en Verkeer wil hier een duurzame oplossing voor vinden die het beste is voor iedereen en onderzoekt daarom twee pistes: de aanleg van een permanente derde rijstrook of het creëren van een spitsstrook. Een spitsstrook is een dynamische rijstrook, waarbij tijdens de spitsuren de pechstrook wordt omgezet in een derde rijstrook. Elektronische verkeersborden geven dit aan.

Ingrediënten van het onderzoek

Het studieteam, bestaande uit Evolta, Transport & Mobility Leuven en Common Ground, is in maart 2025 gestart met een grondig onderzoek. In het verleden werden reeds analysenota’s opgemaakt voor het verkeerscentrum van AWV, en ook een verkeersveiligheidseffectenbeoordeling (VVEB) van VIAS. Deze analyseerden de knelpunten en leverden een mogelijke verkeersoplossing aan maar bijkomend onderzoek was noodzakelijk. De scope van onze huidige studie is veel uitgebreider, niet alleen geografisch maar ook qua inhoud.

Zo onderzocht de VVEB uit 2021 de E403 vanaf complex Torhout tot complex Chartreuseweg N31, in de rijrichting Kortrijk-Zeebrugge. De huidige studie bevat een nieuwe VVEB. Daarin wordt het traject naar het zuiden uitgebreid tot het complex Roeselare Haven en onderzoeken we de beide rijrichtingen.

Dankzij een maatschappelijke kosten-batenanalyse of MKBA kan er een volledige afweging gebeuren van de alternatieven die in deze nieuwe VVEB worden onderzocht. Niet alleen de verkeersveiligheid wordt in beschouwing genomen maar ook de andere kosten en baten. Om het kostenplaatje goed in beeld te brengen, maken we eerst een inventaris van de bestaande infrastructuur. Dat laat ons toe om de economische en ruimtelijke impact van de twee scenario’s op de huidige infrastructuur te onderzoeken en knelpunten te identificeren.  Er is regelmatig overleg met alle instanties die advies verlenen om deze knelpunten verder te onderzoeken. Ook de impact op de omgeving wordt meegenomen. In eerste instantie via het MKBA, maar in een volgende fase zal een milieueffectrapport (MER) de impact van het gekozen alternatief verder in kaart brengen.

Daarnaast onderzoeken we ook de verschuiving in verkeersstromen op het omliggend wegennet als we een spitsstrook of een derde rijstrook voorzien. Dit doen we door een doorrekening van het regionale verkeersmodel en microsimulaties. 


Participatie

In verschillende fases van de studie gaan we in dialoog met de stakeholders zoals de steden en gemeenten, maar ook het middenveld en de adviesverlenende instanties. Zo worden ze actief betrokken en krijgen we een vollediger beeld van de impact van beide pistes.

Timing en impact?

Het eindproduct van de studie is een adviesnota.  Daarin worden de bevindingen van het VVEB en het MKBA opgenomen en de nota zal ook advies geven over welke oplossing het best is. Volgens de huidige planning worden de resultaten van de MKBA en VVEB begin 2026 verwacht. Die adviesnota wordt voorgelegd aan de Vlaamse Regering die een beslissing zal nemen over de volgende stappen. De bevindingen uit de adviesnota zullen ook waardevolle input aanleveren in een volgende fase.