Grondig onderzoek naar capaciteitsverhoging E403
Algemeen Overzicht
Status
Provincie
Weg
Wat en waarom?
Grondig onderzoek over volledige traject
In opdracht van AWV is een studiebureau in februari 2025 gestart met een grondig onderzoek dat moet nagaan welke aanpassingen allemaal nodig zijn aan de huidige infrastructuur om de E403 te kunnen verbreden en zo verkeersveiliger en vlotter te maken. Zowel een spitsstrook als een volwaardige derde rijstrook worden onderzocht. De studie spitst zich daarom toe op zowel het deel van de E403 waar vandaag 2 rijstroken zijn (tussen op- en afrit nr. 7 Roeselare-Izegem en het knooppunt E403-E40 in Brugge) als het deel tussen het knooppunt E403-E40 en de op- en afrit Chartreuse op de N31. Om te vermijden dat er een nieuwe bottleneck ontstaat op dat laatste traject, zal ook een aanpassing van dat segment nodig zijn.
De studie omvat 2 grote delen:
- de grondige inventarisatie van de huidige infrastructuur (nl. de kunstwerken, op- en afritten, beschikbare breedtes,...) en dit voor het hele traject waarop vandaag 2 rijstroken zijn (vanaf op- en afrit nr. 7 Roeselare-Izegem op E403 tot aan de op- en afrit Chartreuse op N31 in Brugge), een maatschappelijke kosten-batenanalyse en de verkeersveiligheidseffectenbeoordeling voor dit hele traject om na te gaan of er ook nog quick wins mogelijk zijn,
- de opmaak van het uitvoeringsdossier tussen Chartreuse en het knooppunt E40 - E403 (inclusief opmaak omgevingsvergunningsdossier, opmaak grondverwervingsplannen en aanbestedingsdossier met technische ontwerpplannen).
Uitbreiding vorige studies
De in het verleden uitgevoerde studie door VIAS deed reeds een verkeersveiligheidseffectenbeoordeling voor het traject tussen op- en afrit nr. 10 Torhout en Chartreuse in de rijrichting Kortrijk - Zeebrugge. Uit die studie bleek dat er nauwelijks effect kon behaald worden met ‘quick win’-maatregelen en dat een spitsstrook of derde rijstrook de grootste winst oplevert op vlak van verkeersveiligheid. Die studie gaf echter geen inzicht in de financiële impact van deze alternatieven. Daarom omvat de huidige studie een uitgebreide inventarisatie zodat een kosten-batenanalyse voor het ruimere traject kan gedaan worden (nl. tussen op- en afrittencomplex Chartreuse in Brugge en op- en afrittencomplex nr. 7 in Roeselare en in beide rijrichtingen). Bovendien zal binnen deze opdracht de verkeersveiligheidseffectenbeoordeling uitgebreid worden over heel het traject om uit te sluiten of nergens anders alsnog quick-wins mogelijk zijn.
Timing en impact?
Timing onderzoek
Het studiebureau heeft 600 kalenderdagen om de volledige studie uit te werken en 300 kalenderdagen voor het aparte deel Chartreuse. Beide zullen overlappen.