Overslaan en naar de inhoud gaan

Fietsbrug over Ruggeveldlaan vervolledigt fietssnelweg Antwerpen-Ranst

Fietsbrug over Ruggeveldlaan vervolledigt fietssnelweg Antwerpen-Ranst

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Gestart

Provincie

Plaats

Weg

E313

Het Agentschap Wegen en Verkeer plant de bouw van een fietsbrug over de Ruggeveldlaan in Deurne. Tussen Antwerpen en Wommelgem loopt, grotendeels parallel met de E313, de fietssnelweg Antwerpen-Ranst (F107). In de toekomst zal deze fietssnelweg doorgetrokken worden tot in Ranst. Ter hoogte van de Ruggeveldlaan in Deurne is er momenteel nog geen directe fietsverbinding tussen de Vaartweg en de Peter Benoitlaan. Fietsers moeten er de Ruggeveldlaan oversteken. Deze ontbrekende schakel wordt nu weggewerkt met de aanleg van een fietspad tussen de Vaartweg en de Peter Benoitlaan.

Wat en waarom?

Nieuw fietspad over snelwegbrug E313

Vanaf maandag 27 september 2021 start het Agentschap Wegen en Verkeer starten met de aanleg van een nieuw fietspad naast de E313, ter hoogte van de Ruggeveldlaan in Deurne. Bijzonder is dat het fietspad gedeeltelijk op de bestaande snelwegbrug over de Ruggeveldlaan wordt aangelegd. Op de snelwegbrug is aan de zijkant immers nog voldoende vrije ruimte om een fietspad aan te leggen. Dankzij de nieuwe ‘fietsbrug’ kunnen fietsers straks de Ruggeveldlaan bovengronds oversteken in een vlotte, rechte beweging en hoeven ze niet langer te wachten aan verkeerslichten.

Ruggeveldlaan

Timing en impact?

Werken starten maandag 27 september

Vooraleer de effectieve werken kunnen starten, voeren we enkele voorbereidende werken uit zoals het bouwrijp maken van het terrein en het rooien van bomen in de berm langs de E313. Deze werken starten op maandag 27 september 2021.

Na de voorbereidende werken start de aannemer met de aanleg van de nieuwe toegangshellingen naar de brug van de E313 waarop later het fietspad komt. De hellingen worden voorzien van een ruime en geleidelijke aanloop zodat fietsers vlot over de brug geraken. Het fietspad wordt aangelegd in asfalt en wordt 3 meter breed.

In totaal duren de werken ongeveer 7 maanden, dit betekent tot mei 2022. Na realisatie van het hele project worden bovendien nieuwe bomen aangeplant.

Beperkte verkeershinder

De verkeershinder tijdens de werken blijft beperkt. Enkel de volgende zones worden afgesloten.

 • De Peter Benoitlaan vanaf de Ruggeveldlaan tot aan Hoogveld wordt volledig afgesloten voor alle verkeer.
 • Het fietspad op de Ruggeveldlaan onder de snelwegbrug van de E313 is onderbroken richting Mortsel.
 • Er geldt een parkeerverbod op de Ruggeveldlaan onder de snelwegbrug E313.
 • Er geldt een parkeerverbod op de Boterlaarbaan tussen de afslag naar de Boterlaarbaan tot aan de Fredegandus van Rielstraat (enkel richting Ruggeveldlaan).

Fietsers worden omgeleid

Doordat de fietssnelweg F107 onderbroken is, moeten fietsers een omleiding volgen. De fietsomleidingen werden hieronder in kaart gebracht, zowel voor fietsers ter hoogte van de werfzone als voor fietsers op lange afstand.

Fieters op korte afstand

 • Fietsers op de fietssnelweg F107 volgen een omleiding via de Boterlaarbaan. Fietsers moeten afstappen en oversteken via het zebrapad ter hoogte van de Dassastraat.
 • Fietsers op de Ruggeveldlaan richting Mortsel steken over ter hoogte van de werken om zo hun route verder te zetten.
F107 Ruggeveldlaan Deurne Fietsomleiding Korte afstand

Fietsers op lange afstand

 • Fietsverkeer komende van Deurne-Noord richting Wommelgem wordt ter hoogte van het kruispunt Parkweg en Ruggeveldlaan al omgeleid via het park Groot Schijn om verder te fietsen richting Wommelgem.
 • Omgekeerd: fietsers komende van Wommelgem kunnen vanaf de rotonde Ternesselei, Nijverheidsstraat, Immerseelstraat en Van Tichelenlei deze routes volgen:
  • richting Deurne-Noord via het park Groot Schijn.
  • richting Deurne-Zuid of Antwerpen-Centrum via Hoogveld, Peter Benoitlaan en Boterlaarbaan.
F107 Ruggeveldlaan Deurne Fietsomleiding Lange afstand

Vragen? Contacteer ons

Contact
Wegen en Verkeer Antwerpen

Contactformulier