Overslaan en naar de inhoud gaan

Ecotunnel verbindt natuurgebieden Battenbroek

Ecotunnel verbindt natuurgebieden Battenbroek

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Gestart

Provincie

Plaats

Weg

E19

Wat en waarom?

Herstellen groene verbinding tussen natuurgebieden 

Battenbroek is gelegen te midden van een groene omgeving. De E19 snijdt dwars door het natuurgebied en vormt een breuklijn tussen de Spildoornvijver en het Zennegat. Dat heeft een grote impact op de leefomgeving van de dieren die er vertoeven. Bovendien is de Battenbroektunnel momenteel vrij breed aangelegd voor het beperkte bestemmingsverkeer dat aan de westzijde van de E19 gelegen is. 

Om het leefgebied van de dieren te vergroten, vormen we de tunnel om tot een groene doorgang. Hiervoor vervangen we deels de bestaande verharding onder de brug door een groene invulling, afgescheiden van de rijweg met boomstronken. We begeleiden de dieren veilig naar de tunnel door middel van de ecorasters aan weerszijden van de E19. Zo kunnen ze de snelweg niet betreden. Tal van soorten kunnen gebruikmaken van de ecopassage. Otters, reeën, vossen, marterachtigen en vele andere kleine landdieren zoals konijnen en hazen kunnen zo de E19 op een veilige manier kruisen. 

Ecoverbinding Battenbroek

Visualisatie van de ecoverbinding en -rasters.

Meer weten over ecoducten? Neem dan een kijkje op deze webpagina.

Vlaams Actieprogramma Ecologische Ontsnippering

De aanleg van de ecoverbinding onder brug Battenbroek maakt deel uit van het Vlaams Actieprogramma Ecologische Ontsnippering (VAPEO). Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) voert het project van de Battenbroektunnel uit in samenwerking met het Departement Omgeving en het Agentschap Natuur en Bos (ANB).

Meer info over VAPEO

De stad Mechelen zorgt eveneens voor een ontsnippering: de verharde Spildorenlaan wordt omgetoverd tot een groene zone en teruggegeven aan de natuur. Lees hier meer over het project.

Kunst om ontsnipperingsmaatregelen kenbaar te maken

Om het project en het belang ervan op de kaart te zetten, bracht kunstenaar Dzia in 2022 enkele prachtige muurschilderingen aan op de tunnel. De tekeningen symboliseren de dieren die gebruik kunnen maken van de ecotunnel.

Het artistiek project Animalinas ('animals' + 'Malinas'), opgestart in 2021, is symbolisch voor de samenwerking tussen Natuurpunt, de Vlaamse overheid, Stad Mechelen, omliggende gemeenten en verschillende andere partners. Met de start van het project werd een wandelparcours van 35km uitgewerkt, waarbij je passeert langs 10 verschillende graffitiwerken. De route werd verlengd tot 45 km met drie extra kunstwerken, waarvan er twee op de Battenbroektunnel aangebracht zijn. Meer weten over Animalinas? Je kan er op deze website alles over terugvinden.

Timing en impact?

Werken vanaf juni 2024

Op maandag 3 juni gaan we van start. Als alles vlot verloopt, is de nieuwe ecotunnel tegen eind september volledig klaar. Tijdens de werken passeert het verkeer beurtelings onder de brug. Die verkeerssituatie blijft ook nadien in voege. De werken veroorzaken geen hinder op de E19 of op de aansluitende N1.

De planning is afhankelijk van gunstige werf- en weersomstandigheden en kan bijgevolg nog wijzigen.

Vragen? Contacteer ons

Contact
Wegen en Verkeer Antwerpen

Contactformulier