Overslaan en naar de inhoud gaan

Definitieve wegmarkering op de Naamsepoort en aansluitingen met verbindingswegen

Definitieve wegmarkering op de Naamsepoort en aansluitingen met verbindingswegen

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Beëindigd

Plaats

Weg

R23

Wat en waarom?

Nieuwe markering en plaatselijk extra fietssuggestiestroken

Voor de start van het WK wielrennen in Leuven, na de aanpassingen aan de Naamsepoort, werden er in overleg met de stad Leuven tijdelijke markeringen aangebracht voor de zomer van 2021.  De aannemer zet  alle verfmarkeringen om in nieuwe definitieve markeringen. In dezelfde week worden aansluitend ook nog extra fietssuggestiestroken van 1m75 breed aangebracht op de  Naamsesteenweg rijrichting stad Leuven tot aan bushalte Naamsepoort ter hoogte van het Ruelenspark. De fietssuggestiestroken sluiten aan op de by-pass voor fietsers ter hoogte van ‘t Kaffaat. 

Klik op de groene knop en zoom in op de interactieve kaart met iconen om de drie fasen, tijdelijke afsluitingen en omleidingen te bekijken

Timing en impact?

Werken in verschillende fasen van 24 tot 29 mei tussen 20u en 6u 

 • Voetgangers: weinig of beperkte hinder
 • Fietsers: Afhankelijk van de werken zal er enkel in de derde fase een lokale fietsomleiding zijn via de voetgangers- en fietstunnel ter hoogte van het Groot-Begijnhof. Aan fietsers wordt vriendelijk gevraagd om rekening te houden met de werken van het mobiele team en niet over de pas aangebrachte markering te fietsen.
 • Openbaar vervoer: Hinder voor de ringbussen 600 en 601 en buslijnen 179, 306, 337, 520, 524, 525,537, 555, 558.  Raadpleeg hiervoor de routeplanner van De Lijn voor eventuele aanpassingen aan de dienstregelingen: https://www.delijn.be/nl/routeplanner/ 
 • Auto’s: hinder enkel  's avonds en 's nachts door tijdelijke afsluitingen van zijstraten per fase. In sommige fasen (zie hieronder) wordt een omleiding ingezet. Op de Leuvense ring zal het verkeer altijd over een rijstrook beschikken. Het mobiele team houdt rekening met alle weggebruikers en werkt in weghelften/fasen.

FASE 1 - Markeringen op de Leuvense binnenring tussen huisnummer 54 op de Naamsevest en huisnummer 120 op de Tervuursevest.

 • Dinsdagavond 24/5 op donderdagochtend 26/5 - tussen 20u-6u > afgesloten rechter rijstrook richting E314 op de Leuvense binnenring tussen huisnummer 54 en huisnummer 120 op de Tervuursevest.
 • Opgelet: deze zijstraten worden tijdens het markeren tijdelijk afgesloten en worden na uitdrogen van het asfalt opnieuw opengesteld: Constantin Meunierstraat / Naamsestraat / Schapenstraat en Groot Begijnhof. Er wordt een lokale omleiding voorzien via de Hendrik Consciencestraat en de Parkstraat om de ring te kunnen bereiken. De Schapenstraat en de Sint-Beggaberg worden tijdelijk dubbel richting gemaakt. Verkeer op de ring heeft nog een rijvak ter beschikking

FASE 2 - Markeringen op de twee linkerrijstroken op de buiten- en binnenring en het kruispunt van de Naamsepoort

 • Donderdagavond 26/5 op vrijdagochtend 27/5: - tussen 20-6u > kruispunt afgesloten voor overstekend verkeer vanuit Naamsesteenweg Oud-Heverlee en de Naamsestraat. Dit verkeer maakt een keerbeweging op het volgende kruispunt van de binnen- of buitenring.

FASE 3 - Markeringen op de buitenring tussen het Sportkot en de zijstraat Broekstraat

 • Vrijdagavond 27/5 op  zaterdagochtend 28/5  - tussen 20-6u > de Naamsesteenweg wordt 1 nacht afgesloten. Enkel plaatselijk verkeer kan sporadisch door tijdens de markeringen van de fietssuggestiestroken. Tijdens de afsluiting wordt het doorgaand verkeer twee nachten omgeleid via de Meerdaalboslaan 'Expresweg' (N25) en de Tiensesteenweg (N3).

FASE 4 - Mobiel team voor resterende markeringswerken (reserve)

 • Mobiele werf van zaterdagnacht 28/5 tot maximum zondagochtend 29/5 6u > extra reservenacht met mobiele werf voor laatste aanpassingen op het kruispunt (indien nodig)

Geurhinder en in minder mate geluidshinder, parkeren en bereikbaarheid 

 • Werken in fasen: De aannemer brengt in verschillende fasen de nieuwe markeringen aan. De nieuwe markeringen in koudplast zijn duurzamer omdat ze dikker van structuur zijn en daardoor langer houdbaar. Tijdens het WK wielrennen 2021 mocht er niet teveel reliëf op de rijweg aanwezig zijn, om valpartijen tijdens de sprint van wielrenners te voorkomen. Om die reden werd er na de aanpassingen voor fietsers aan de Naamsepoort vorig jaar tijdelijke verfmarkering aangebracht.
   
 • Geurhinder, maar sneller droog: Koudplast heeft wel een geur die langer blijft hangen, omwille van de chemische samenstelling. De definitieve markering in koudplast heeft als voordeel dat het veel sneller overrijdbaar is dan de verfmarkering die langer moet uitdrogen. De geluidshinder is eerder beperkt, omdat er geen freeswerken aan voorafgaan. 
   
 • Parkeerverbod ter hoogte van de werfzones en aan de Naamsesteenweg:  Tijdens de werken zal een parkeerverbod gelden per fase. In de tweede fase tijdens de werken aan de Naamsepoort zal er een tijdelijk parkeerverbod gelden tot en met huisnr 72 richting Namen tijdens de duur van de werken. Dit duurt maximum een week.

Bewonersbrief

Contact

Contacteer ons bij vragen

Contact
Wegen en Verkeer Vlaams-Brabant
Telefoon
016 66 57 50
Website