Overslaan en naar de inhoud gaan

Comfortabele bushaltes en middeneiland op Tiensesteenweg aan kruispunt met Dorpsstraat

Comfortabele bushaltes en middeneiland op Tiensesteenweg aan kruispunt met Dorpsstraat

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Beëindigd

Plaats

Weg

N29

UPDATE 12/12/2022: Omwonenden aan de werfzone en de lokale omleiding ontvangen in de loop van december deze bewonersbrief. Door de eindejaarsdrukte bij Bpost kan het zijn dat deze brief ook begin januari bedeeld wordt.

Wat en waarom?

Overzichtelijker kruispunt

In afwachting van de grote herinrichting van de Tiensesteenweg, voert Wegen en Verkeer een aantal aanpassingen uit om het kruispunt met de Dorpsstraat overzichtelijker te maken. Voetgangers kunnen binnenkort comfortabeler van de bus stappen en kunnen samen met fietsers gebruik maken van het middeneiland om over te steken. De Tiensesteenweg in Glabbeek maakt deel uit van de route uitzonderlijk vervoer, waardoor het middeneiland overrijdbaar zal worden aangelegd.

Het gaat om volgende aanpassingen:

 • Aanleg van 2 verhoogde perrons aan de bushaltes, waarbij de bus stopt op de rijweg
 • Aanleg van een vrijliggend fietspad
 • Aanleg van overrijdbaar middeneiland met reflectoren met vertragend effect voor autoverkeer.  Opgelet: fietsers en voetgangers zijn daardoor niet in de voorrang, maar kunnen we in twee keer de steenweg kruisen via het middeneiland.
 • Ook de hoeken van het kruispunt worden mee aangepast, zodat autoverkeer in een rechte hoek de Dorpsstraat moet inslaan en fietsers iets meer opstelplaats hebben

Timing en impact?

Hinder voor weggebruikers

 • Voetgangers: Kunnen langs de werf passeren
 • Fietsers: Kunnen langs de werf passeren
 • Openbaar vervoer op de Tiensesteenweg: kan beurtelings passeren via tijdelijke verkeerslichten. De buslijnen 420, 540 aan haltes ‘Kapellen Diestsesteenweg’ kunnen door de werken vertraging ondervinden.
 • Doorgaand verkeer op de Tiensesteenweg: kan beurtelings passeren via tijdelijke verkeerslichten
 • Lokaal verkeer: de Dorpsstraat wordt aan beide zijden van de Tiensesteenweg afgesloten.
  Het verkeer wordt telkens via een van de voorgaande kruispunten voorbij de werfzone geleid:
  • via de Groenstraat en stukje Dorpsstraat of via de Groenstraat, de Sint-Katarinastraat en de Koningsstraat. Opgelet! De Hulststraat mag niet als omleiding gebruikt worden. 

Parkeren en bereikbaarheid 

 • De inritten van woningen nrs 229;231;233 & 240A zullen tijdens bepaalde fases in de werken niet toegankelijk zijn, de aannemer verwittigt de bewoners hiervan tijdig.
 • De beide zijtakken ‘Dorpsstraat’ zullen tijdens de volledige duur van de werken afgesloten zijn voor alle gemotoriseerd verkeer, hier zal een lokale omleiding voorzien worden (zie achterkant brief).

Deze werken gebeuren op grondgebied Glabbeek, maar veroorzaken ook hinder voor mensen in Kersbeek in Kortenaken. In Kersbeek zijn momenteel rioleringswerken van Aquafin gepland tijdens dezelfde periode, waardoor de afsluiting van de Dorpsstraat door Wegen en Verkeer voor extra hinder zorgt. Deze werken konden jammer genoeg niet uitgesteld worden door de aannemer. De gemeente Kortenaken heeft de inwoners al geïnformeerd via social media dat men via de Langstreepstraat en de Groenstraat een verbinding kan maken met de Tiensesteenweg (N29). Wegen en Verkeer bezorgt ook nog dezelfde brief van Glabbeek in een aantal straten van Kersbeek.