Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanleg ecoverbinding E19 in natuurgebied Battenbroek

Aanleg ecoverbinding E19 in natuurgebied Battenbroek

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Binnenkort

Provincie

Plaats

Weg

E19

Het natuurgebied Battenbroek is een groene omgeving in de Mechelse deelgemeente Walem. De E19 snijdt dwars door het natuurgebied en vormt een breuklijn tussen de Spildoornvijver en het Zennegat. Dat heeft een ernstige impact op de leefomgeving van de dieren die er vertoeven.

Wat en waarom?

Herstellen groene verbinding tussen natuurgebieden 

Om de fauna- en floragebieden terug te verenigen en zo het leefgebied van dieren te vergroten, zorgen we voor een ecotunnel onder brug Battenbroek. De tunnel is momenteel vrij breed aangelegd voor het eerder beperkte bestemmingsverkeer dat aan de westzijde van de E19 gelegen is. Vandaar dat we deze half omvormen tot een groene doorgang. Hiervoor wordt de bestaande verharding onder de brug deels vervangen door een groene invulling, afgescheiden van de rijweg met boomstronken. Het gemotoriseerd verkeer zal nog steeds beurtelings kunnen passeren onder de brug. 

We begeleiden de dieren veilig naar de tunnel door middel van de ecorasters aan weerszijden van de E19. Zo kunnen ze de snelweg niet betreden. Daarnaast zorgt de stad Mechelen eveneens voor een ontsnippering: de verharde Spildoornlaan wordt omgetoverd tot een groene zone en teruggegeven aan de natuur.

Ecoverbinding Battenbroek

Visualisatie van de ecoverbinding en -rasters.

Tal van soorten kunnen gebruik maken van de ecopassage. Otters, reeën, vossen, marterachtigen en vele andere kleine landdieren zoals konijnen en hazen zullen er met plezier vertoeven.

Meer weten over ecoducten? Neem dan een kijkje op deze webpagina.

Vlaams Actieprogramma Ecologische Ontsnippering

De aanleg van de ecoverbinding onder brug Battenbroek maakt deel uit van het Vlaams Actieprogramma Ecologische Ontsnippering (VAPEO). Lees er hier meer over. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) voert het project van de Battenbroektunnel uit in samenwerking met het Departement Omgeving en het Agentschap Natuur en Bos (ANB).

Kunst om ontsnipperingsmaatregelen kenbaar te maken

Om het project en het belang ervan op de kaart te zetten, bracht kunstenaar Dzia in 2022 enkele prachtige muurschilderingen aan op de tunnel. De tekeningen symboliseren de dieren die gebruik kunnen maken van de ecotunnel- en koker.

Het artistiek project Animalinas ('animals' + 'Malinas'), opgestart in 2021, is symbolisch voor de samenwerking tussen Natuurpunt, de Vlaamse overheid, Stad Mechelen, omliggende gemeenten en verschillende andere partners. Met de start van het project werd een wandelparcours van 35km uitgewerkt, waarbij je passeert langs 10 verschillende graffitiwerken. De route werd verlengd tot 45 km met drie extra kunstwerken, waarvan er twee op de Battenbroektunnel aangebracht zijn. Meer weten over Animalinas? Je kan er op deze website alles over terugvinden.

Timing en impact?

Start werken ten vroegste in winterperiode

Ten vroegste in de winter van 2023-2024 starten we met de aanleg van de ecopassage. Van zodra we meer informatie hebben, kan je alles terugvinden op deze webpagina.