Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanpassingen aan servicestation Groot-Bijgaarden

Aanpassingen aan servicestation Groot-Bijgaarden

Algemeen Overzicht

Datum

Plaats

Weg

E40

Wat en waarom?

Verbeteringen aan op- en afrit 

Wegen en Verkeer voert aanpassingen uit op de E40 ter hoogte van het servicestation in Groot-Bijgaarden, Dilbeek. De afrit naar het servicestation en de oprit om de snelweg opnieuw op te rijden, worden verlengd en breder gemaakt. Zo kunnen wagens veiliger de snelweg verlaten en opnieuw oprijden en kan er ter hoogte van de afrit een pechstrook worden aangelegd. De aanpassingen zorgen op korte termijn voor meer verkeersveiligheid ter hoogte van het servicestation. 

Studie spitsstrook

Op langere termijn plant Wegen en Verkeer plant de aanleg van een spitsstrook op de E40 tussen Groot-Bijgaarden en Ternat, in de richting van Gent/Oostende. Wanneer de spitsstrook exact zal worden aangelegd, is momenteel nog niet gekend. Voor de spitsstrook kan worden aangelegd, moeten er eerst enkele aanpassingen aan de snelweg gebeuren. Wegen en Verkeer houdt, bij de werken die het in september 2020 aan het servicestation uitvoert, rekening met de toekomstige aanleg van de spitsstrook.

De aanleg van de spitsstrook wordt momenteel bestudeerd. Lees meer op deze webpagina. 

Situering aanpassingen servicestation

Timing en impact?

Hinder voor verkeer vanuit Koekelberg en voor binnen- en buitenring 

De werken starten op maandag 14 september en duren ongeveer twee maanden. Tijdens de werken moet het verkeer op de E40 richting Gent in Groot-Bijgaarden over versmalde rijstroken. Er geldt ook een snelheidsbeperking van 50 km/u. Dit zal zorgen voor vertragingen tijdens de avondspits. Het servicestation blijft altijd toegankelijk. 

Op de E40 zelf blijft de volledige capaciteit van drie rijstroken beschikbaar, maar de rijstroken worden versmald. Het verkeer dat via de Keizer Karellaan vanuit Koekelberg de E40 oprijdt, zal in plaats van twee rijstroken maar een rijstrook kunnen gebruiken. Vooral die weggebruikers zullen vanaf 14 september dus rekening moeten houden met bijkomende verkeershinder. Op de drukste momenten zal er echter ook een “terugslag” zijn van de file op de Brussel buiten- en binnenring. Bestuurders die van Brussels Airport / Antwerpen komen (via de buitenring) en van Bergen / Halle (via de binnenring) kunnen ook best vanaf 14 september rekening houden met bijkomende vertragingen.