Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanleg van veilige fietsoversteekplaats aan oversteek Leirekensroute

Aanleg van veilige fietsoversteekplaats aan oversteek Leirekensroute

Algemeen Overzicht

Datum

Plaats

Weg

N47

Wegen en Verkeer start op maandag 12 april 2021 met werken op de Steenweg op Dendermonde (N47), ter hoogte van de oversteek van de Leirekensroute, een bekende fietsroute in de regio. Er wordt een veilige oversteekplaats aangelegd, zodat de fietsers beter zichtbaar zijn voor de aanrijdende auto's. 

Wat en waarom?

Uitsnede van het ontwerpplan:  het nieuwe tracé van het fietspad en het middeneiland 

Middeneiland

Er zal een middeneiland aangelegd worden in het midden van de rijweg. Daardoor zullen de fietsers in twee keer kunnen oversteken. Ze zullen ook beter zichtbaar zijn voor de automobilisten. Een bijkomend voordeel van het middeneiland, is dat de rijweg versmald zal zijn - daardoor zullen automobilisten de reflex hebben om te vertragen. 

Tracé verschuift 

De aannemer zal ook het tracé van de fietsroute net voor het kruispunt wat verschuiven, zodat de fietsers bij het aankomen op de oversteekplaats de kant van de aanrijdende auto's uit kijken.  

Studie tunnel 

Een studiebureau bestudeert ondertussen ook in opdracht van Wegen en Verkeer hoe in de toekomst een tunnel kan aangelegd worden onder de Steenweg op Dendermonde. Wanneer er een tunnel zal gebouwd worden, is momenteel niet bekend. 

Timing en impact?

Drie weken werk met beperkte hinder vanaf 12 april

De fietsers die de Leirekensroute volgen, zullen tijdens de volledige duur van de werken omgeleid worden via de Luikerweg, de lokale weg die parallel met de Leirekensroute loopt. Het verkeer op de Steenweg op Dendermonde zal weinig hinder ondervinden van de werken. Zowel de fietsers als de automobilisten zullen gebruik kunnen blijven maken van respectievelijk het fietspad en de rijweg voor auto's. Voor de automobilisten zal er wel een snelheidsbeperking gelden.

Begin mei kunnen fietsers en wielertoeristen de Steenweg op Dendermonde veiliger oversteken.