Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanleg van de Noorderlijn

Aanleg van de Noorderlijn

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Beëindigd

Provincie

Plaats

Weg

N1
N180

In maart 2016 begonnen de werken aan het project Noorderlijn in Antwerpen. Met de aanleg van de Noorderlijn wordt het noorden van Antwerpen in verschillende fasen bereikbaar met de tram. Naast de aanleg van een vlotte tramverbinding tussen het centrum van de stad, het Eilandje en het noorden van de stad, worden ook verschillende wegen langsheen de route van de Noorderlijn opnieuw aangelegd. 

Voor dit project slaan de Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn, de stad Antwerpen en het Agentschap Wegen en Verkeer de handen in elkaar. Hieronder vindt u een korte samenvatting van de werken. Voor meer informatie kunt u terecht op www.noorderlijn.be.

Wat en waarom?

Drie grote delen van de Noorderlijn

Overzichtskaart Noorderlijn

Noorderleien

  • De Noorderleien worden volledig heraangelegd van gevel tot gevel. Ze krijgen hetzelfde wegprofiel als de Zuiderleien.
  • Het Operaplein en de Rooseveltplaats krijgen een grondige facelift en worden samen met het premetrostation Opera het belangrijkste knooppunt van openbaar vervoer in de stad.

Eilandje

  • Het Hardenvoortviaduct, de Kempenstraat en het Asiadok-Oostkaai worden vernieuwd. 
  • Op het Eilandje wordt 2,4 kilometer trambaan aangelegd: in de Londen- en Amsterdamstraat, het Kattendijkdok-Oostkaai, de Mexicostraat, de Bataviastraat, de Sint-Laureiskaai, over de nieuwe Londenbrug en langs de Kaaien (tussen Amsterdamstraat en Sint-Pietersvliet).

Noorderlaan

  • De Noorderlaan wordt van gevel tot gevel vernieuwd en krijgt onder meer een vrije tram-busbaan aan de zijde van Luchtbal. 
  • Aan het knooppunt van de Noorderlaan met de A12 wordt de nieuwe Park & Ride Havana aangelegd met een ruime overdekte fietsenstalling.

Meer informatie

Blijf op de hoogte tijdens de werken

Voor meer informatie over het hele project kan u terecht op de overkoepelende website: www.noorderlijn.be. Daar kan u zich ook inschrijven op een elektronische nieuwsbrief over de werken. Zo blijft u op de hoogte.

Daarnaast kan u tijdens de hele periode van de werken terecht in het infopunt Noorderlijn: Frankrijklei 12, 2000 Antwerpen (enkel op afspraak). U kan het infopunt per e-mail contacteren op info@noorderlijn.be of telefonisch via 03 22 11 333.

Wie geïnformeerd wil blijven over de bereikbaarheid van de stad tijdens de werken, surft best naar www.slimnaarantwerpen.be.