Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanleg eerste ecotunnel in West-Vlaanderen onder E403

Aanleg eerste ecotunnel in West-Vlaanderen onder E403

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Gestart

Plaats

Weg

E403

Wat en waarom?

Dit werk omvat de bouw van de allereerste ecotunnel in West-Vlaanderen.  De ecotunnel moet zorgen voor een betere verbinding tussen verschillende groenzones in Kortrijk die nu gescheiden worden van elkaar door de E403 en andere wegen. De ecotunnel verhoogt ook de verkeersveiligheid op de E403. 

Deze realisatie is een samenwerking tussen het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), Natuur en Bos (ANB) en de stad Kortrijk. De werken voor de tunnel zullen tot begin juni duren. Daarvoor dient ook de Preshoekstraat afgesloten te worden en verkeer tijdelijk omgeleid te worden. De beheerswerken voor het groen in en rond de tunnel worden verwezenlijkt door ANB en zullen eind deze zomer gerealiseerd worden. 

Een veilige oversteekplaats voor groot en klein wild

Met de ecotunnel wordt een groene doorgang gecreëerd voor grote en kleine dieren, om aanrijdingen op de E403 en omliggende wegen door overstekend wild zoals reeën te voorkomen. Concreet wordt onder de E403, in de Preshoekstraat, een ecologische verbinding voorzien in de tunnel. Een verharde strook van 4,5 meter wordt er over een lengte van ongeveer 350 meter verwijderd en vervangen door een aarden doorgang met beplanting en takkenmateriaal, waarlangs dieren kunnen passeren. De resterende verharding blijft toegankelijk voor tweerichtingsverkeer tussen Aalbeke en Marke. Daarnaast wordt er een raster geplaatst langs de E403, zodat dieren niet langer op de snelweg belanden, maar naar de ecotunnel geleid worden.

Timing en impact?

De werken startten op 4 mei 2020. De infrastructurele werken en de eerste inrichting van de migratiestrook werden deze zomer afgerond. In december 2020,  wordt de nodige aanplanting voorzien.