Overslaan en naar de inhoud gaan

Bewegwijzering langs gewestwegen. Wat mag, wat niet?

Bewegwijzering langs gewestwegen. Wat mag, wat niet?

Onze Vlaamse wegen staan dicht bezaaid met borden die de weg aangeven naar toeristische trekpleisters, campings, restaurants, handelszaken, industriezones en andere locaties. De veelheid aan wegwijzers komt echter niet altijd de duidelijkheid ten goede. Het is soms moeilijk om door het bos de bomen te zien. Nochtans zijn deze aanwijzingsborden in de eerste plaats bedoeld om weggebruikers richting te geven en een veilig en vlot verkeer te verzekeren. Daarom heeft het Agentschap Wegen en Verkeer de regelgeving over bewegwijzering opgefrist en de wegwijzers langs gewestwegen opgelijst en geëvalueerd.

De reglementering over bewegwijzering staat verspreid over het Verkeersreglement en het Reglement van de Wegbeheerder. Daarnaast werden deze wettelijke bepalingen verder uitgewerkt in de federale omzendbrief uit 1991. Met het dienstorder MOW/AWV/2018/04 heeft het Agentschap Wegen en Verkeer de regelgeving over de bewegwijzering willen opfrissen en verduidelijken. Een overzicht van de dienstorders vind je via deze link.

Daarnaast worden alle bestaande borden nog eens getoetst aan deze regelgeving. De borden die niet stroken met de regels worden verwijderd. Op die manier willen we terug meer eenduidigheid en eenvoud krijgen in de bewegwijzering en zorgen voor een overzichtelijker en veiliger wegbeeld.