Overslaan en naar de inhoud gaan

Zuidelijk deel Mechelse vesten krijgt nieuw wegdek in augustus

Zuidelijk deel Mechelse vesten krijgt nieuw wegdek in augustus

In augustus steekt het Agentschap Wegen en Verkeer een deel van de Mechelse vesten in een nieuw kleedje. Het wegdek tussen de Battelsesteenweg en het Kardinaal Mercierplein krijgt een gloednieuw wegdek. Dit zal het comfort van de weggebruiker aanzienlijk verbeteren. We zullen ook de veiligheid van de fietser verbeteren door bij wijze van proefopstelling een rijstrook tussen het Kardinaal Mercierplein en de Brusselpoort te reserveren voor de fietser.
De werken vinden plaats van 10 tot 21 augustus. Om de hinder te beperken worden de werken opgesplitst in 4 zones. Ondanks de gefaseerde aanpak en het feit dat in een vakantieperiode gewerkt wordt verwacht Wegen en Verkeer toch veel hinder zowel voor verkeer als omwonenden.

4 fasen

De werken zullen in 4 fases of zones aangepakt worden waarbij de eerste week gewerkt wordt op de buitenring en de tweede week op de binnenring.
In de week van 10 augustus worden de rijstroken aan de buitenzijde van de R12 aangepakt. Van maandag tot en met woensdag is het deel tussen de Battelsesteenweg en Brusselpoort (inclusief de parallelweg) aan de beurt. Op donderdag en vrijdag worden de rijstroken tussen de Brusselpoort en het Kardinaal Mercierplein onder handen genomen. Na het weekend verschuiven de asfaltmachines naar de binnenzijde van de R12 tussen het Kardinaal Mercierplein en de Brusselpoort. In de nachten van donderdag 20 en vrijdag 21 augustus ten slotte pakt Wegen en Verkeer de zuidkant van de rotonde Brusselpoort aan.

Hinder voor verkeer en omwonenden verwacht

Tijdens de asfaltwerken wordt de rijweg zone per zone afgesloten. Het verkeer op de R12 kan tijdens de werken over één rijstrook in elke richting passeren. Enkel in fase 2 geldt een korte omleiding via de Leopoldstraat naar de rotonde aan het station en via de Hendrik Consciencestraat terug naar de R12. De betonnen rijbaanafscheidingen (New Jerseys) op de rotonde worden weggenomen, zodat er tijdelijk terug een volwaardige rotonde is.
De parallelweg Koning Astridlaan (fase 1) en de zijstraten die uitkomen in de werfzone zijn tijdens de werken afgesloten van de R12. Waar nodig wordt tijdelijk dubbelrichtingsverkeer ingesteld of keren we de rijrichting om om de lokale bereikbaarheid van de achterliggende straten te garanderen.
Bewoners rond de rotonde Brusselpoort moeten ook rekening houden met geluidshinder tijdens de nachtelijke werken van donderdag 20 en vrijdag 21 augustus.

Proefopstelling vrijliggend fietspad tussen Kardinaal Mercierplein en Brusselpoort

Van de onderhoudswerken op de R12 maakt Wegen en Verkeer gebruik om een proefopstelling te plaatsen tussen de Kardinaal Mercierplein en de Brusselpoort (fase 3). Auto- en vrachtverkeer op de R12 heeft hier vandaag 3 rijstroken, terwijl fietsers noodgedwongen over een zeer smal, aanliggend fietspad moeten. 
 
Om meer ruimte te geven aan de fietsers op dit stuk van de R12 plaatsen we een proefopstelling waarbij we het gemotoriseerd terugdringen naar twee rijstroken (de middenstrook en linkerrijstrook) en de rechterrijstrook inrichten als fietspad.

Weersgevoelig

Asfalteringswerken zijn steeds erg weersgevoelig. Bij regenweer kan de huidige planning nog wijzigen. De meest actuele info is steeds beschikbaar op www.wegenenverkeer.be/mechelen.