Overslaan en naar de inhoud gaan

Zes nieuwe werfzones in Limburg na zomers bouwverlof

Zes nieuwe werfzones in Limburg na zomers bouwverlof

Het bouwverlof eindigt op 2 augustus 2024. Traditioneel starten dan nieuwe werken of worden werken hervat. Het Agentschap Wegen en Verkeer werkt op tien verschillende locaties, waarvan zes nieuwe, verspreid in de provincie Limburg. Het Agentschap Wegen en Verkeer vliegt er na het zomers bouwverlof weer stevig in om de verkeersveiligheid en het rijcomfort voor alle weggebruikers te verhogen. De werken gaan steeds gepaard met lokale verkeershinder. Alle informatie is steeds te vinden op www.wegenenverkeer.be

In deze zes gemeenten start Wegen en Verkeer begin augustus met nieuwe werken:

Ecoduct Dilserbos over Boslaan in Dilsen-Stokkem

Het ecoduct over de Boslaan (N75) in Dilsen-Stokkem zorgt ervoor dat dieren veilig de drukke gewestweg kunnen oversteken. Er is ook ruimte voor wandelaars en ruiters. De werken duren één jaar. 

Het ecoduct wordt een betonnen brugdek met in de middenberm een rij betonnen kolommen. Dat is een bewuste keuze. Kolommen zorgen voor een meer open zicht, in tegenstelling tot een dichte wand. In de zijbermen worden grondkeringen met gewapende grond aangelegd, die worden bekleed met schanskorven gevuld met keien uit het Maasland. Aan weerskanten van de Boslaan worden de taluds opgehoogd om de aanloop naar het ecoduct te maken. Dieren op het ecoduct zien lopen zal waarschijnlijk niet lukken. Aan de randen van de brug komen houten schermen, die ervoor zorgen dat dieren zo weinig mogelijk afgeschrikt worden door het geluid en de lichten van het verkeer. De ecorasters langs de Boslaan zijn eerder al geplaatst. Zij leiden overstekende dieren binnenkort naar het ecoduct. 

De infrastructuurwerken beginnen met het maken van doorsteken in de middenberm. Vanaf de tweede week van augustus moet het verkeer richting Genk langs de andere rijrichting. Halverwege het najaar wisselt de situatie. Fietsers worden omgeleid via een tijdelijk fietspad. 

Het project is een samenwerking tussen het Agentschap Wegen en Verkeer, het Agentschap voor Natuur en Bos, het Departement Omgeving en de stad Dilsen-Stokkem. Ecoduct Dilserbos maakt deel uit van VAPEO, het Vlaams Actieprogramma Ecologische Ontsnippering. 

Meer informatie op: www.wegenenverkeer.be/dilsen-stokkem

Geluidsschermen langs E314 in Genk

Vanaf op- en afrit nr. 32 Genk-Oost tot na de brug met de Herenstraat komt op de E314 een geluidsscherm. Het betonnen scherm wordt 2,15 km lang en 3 tot 6 meter hoog. De voorzijde (kant van de snelweg) bestaat uit geluidsabsorberend materiaal om reflectie naar de overkant te vermijden. De achterkant wordt voorzien van klimplanten. De werken starten op 12 augustus en duren tot het einde van het jaar.

Verkeer op de E314 richting Lummen blijft altijd mogelijk. Tijdens de werken rijdt het verkeer over versmalde rijstroken en aan lagere snelheid. Tussen 8 september 2024 en het einde van de werken is de oprit vanaf de Wiemesmeerstraat (N744) afgesloten. Verkeer rijdt via de Europalaan (N75) naar de snelweg. De werken brengen extra geluidshinder met zich mee en het zal ook drukker zijn op de gemeentewegen. 

Meer informatie op www.wegenenverkeer.be/genk

Veilige fietspaden op Hasseltsesteenweg in Alken en Sint-Truiden

De Hasseltsesteenweg (N722) krijgt over een traject van 11 km veilige fietspaden in Sint-Truiden en Alken. In Alken komen aan beide zijden van de weg enkelrichtingsfietspaden, van de grens met Sint-Lambrechts-Herk tot het kruispunt met de Stationsstraat (N754). Afhankelijk van de snelheid worden deze verhoogd (zone 50) of vrijliggend van de rijweg (zone 70) aangelegd. De effectieve werken zijn gepland in het voorjaar 2025, maar na het bouwverlof wordt de werfzone bouwrijp gemaakt. De nutsmaatschappijen verplaatsen en vernieuwen hun kabels en leidingen voor elektriciteit, gas, telecom en water aan de kant van de even huisnummers.

Meer informatie en situeringskaart op www.wegenenverkeer.be/alken

In Sint-Truiden, van de rotonde in Terbiest tot aan de gemeentegrens, starten de riolerings- en infrastructuurwerken (volgens de huidige planning) in november 2024. De Melsterbeek zorgt voor een te hoge grondwaterstand om gescheiden riolering aan te leggen, daarom wordt grondwater weggepompt (bemaling). Na het bouwverlof vinden eerst proefbemalingen plaats, die bepalen welke maatregelen nodig zijn bij de uiteindelijke bemaling. Doorgaand verkeer blijft mogelijk. Midden september volgen de voorbereidende werken. Vanaf dan is er een knip in de Hasselstesteenweg, waardoor verkeer wordt omgeleid. Fietsers en voetgangers kunnen wel nog passeren.

Meer informatie en situeringskaart op www.wegenenverkeer.be/sint-truiden

Nieuwe “paardenoversteek” op Genkerweg in Genk/Zutendaal

De Genkerweg (N77) is omringd door groene zones, die onder andere deel uitmaken van het Nationaal Park Hoge Kempen. Er zijn ook maneges en tal van andere paardenaccommodaties. Dat maakt de omgeving populair bij fietsers, wandelaars en ook liefhebbers van de paardensport. Om de oversteek van die weggebruikers veiliger te laten verlopen, komt er een nieuwe oversteekplaats. Die situeert zich ter hoogte van de onverharde wandel- en fietsdoorsteek tussen Wintergroenstraat en Sellerveldstraat.

In het ontwerp is rekening gehouden met ruiters/menners die voldoende opstelruimte nodig hebben. Op de weg komt dan ook een middenberm, die beveiligd is door omegabeugels, om oversteken in twee tijden mogelijk te maken. Punctuele ledverlichting maakt de oversteekplaats zichtbaar. De werken starten op 5 augustus 2024 en zullen een 7-tal weken duren. Het verkeer kan in beide richtingen beurtelings passeren dankzij tijdelijke verkeerslichten.

Meer informatie op www.wegenenverkeer.be/zutendaal

Fietsoversteek naar Hemelspark op Tongersesteenweg in Kortessem

Op de Tongersesteenweg (N20) in Kortessem komt een verlichte fietsoversteek, die verbindt de nieuw aangelegde fiets- en wandelpaden tussen Kortessem-centrum en Hemelspark. De bebouwde kom breidde eerder al uit richting Guigoven en er volgt ook nog een trajectcontrole. De werken duren tot eind oktober 2024. De werken gebeuren in twee fases om de hinder voor de omgeving te beperken. Tussen 5 augustus en midden september werkt Wegen en Verkeer aan de kant van Kortessem-centrum. Aansluitend volgen de werken aan de kant van het Hemelspark tot eind oktober.

Meer informatie op www.wegenenverkeer.be/kortessem

Volgende werken werden eerder opgestart, maar hervatten of gaan een nieuwe fase in na het bouwverlof:

Start infrastructuurwerken voor fiets- en voetgangersbrug in Hasselt

Tot het najaar 2025 bouwt Wegen en Verkeer een fiets- en voetgangersbrug op de hoek van de Elfde-Liniestraat en de Gouverneur Verwilghensingel (R71). Vanaf 5 augustus start de effectieve bouw van de fiets- en voetgangersbrug met funderingswerken voor de palen waarop de brug rust. Dit jaar nog wordt het eerste deel van de nieuwe brug aangevoerd via het kanaal.

Tot het einde van de werken (najaar 2025) gebruiken fietsers en voetgangers één oversteek en volgen ze een omleiding. Signalisatie is voorzien. Het is ten strengste verboden om de werfzone te betreden. Op de Gouverneur Verwilghensingel zijn ter hoogte van de werfzone versmalde rijstroken en geldt een snelheidsbeperking. De Elfde-Liniestraat, aan de kant van het kanaal, is een eenrichtingsstraat richting de Gouverneur Verwilghensingel. Dankzij een tijdelijke werfweg is verkeer op de Elfde-Liniestraat (aan de kant van de hogeschool) in beide richtingen mogelijk.

Meer informatie, omleidingskaart en situering van de werfzone op deze webpagina

Fietsers kunnen binnenkort vlotter naar de toekomstige fiets- en voetgangersbrug, dankzij een 3 meter breed fietspad op de ventweg van de Gouverneur Verwilghensingel (R71). De ventweg is voor het bouwverlof aangepast. Na het bouwverlof wordt het fietspad aangelegd, die vertrekt vanaf de Elfde-Liniestraat en sluit aan op het bestaande fietspad richting de Japanse Tuin / Parking H. Tijdens de beton- en asfaltwerken midden en eind augustus is de toegang tot gebouwen kortstondig niet mogelijk. Toegang tot de ijshal blijft wel mogelijk, waardoor de scholen te voet bereikbaar blijven. Het is de bedoeling om de werken af te ronden voor de start van het schooljaar.

Meer informatie op www.wegenenverkeer.be/hasselt 

Werken voor fietstunnel in Sint-Truiden terug op volle toeren

Wegen en Verkeer legt een nieuwe fietstunnel aan, zodat gemotoriseerd verkeer dat richting de Naamsesteenweg (N80) wil, niet langer in conflict komt met fietsers. Afgelopen maanden werd de tunnel uitgegraven. De volgende stappen zijn het plaatsen van de wapening en het gieten van het beton. De Haspengouwlaan (N3) maakt deel uit van de route waarlangs zwaar vervoer komt. Om de bocht optimaal te kunnen nemen naar de op- en afrit van de Naamsesteenweg (N80) moet de rijbaan wat breder zijn dan eerst voorzien. Het ontwerp is onder de loep genomen en het nodige materiaal is herberekend. De aanpassingen zorgen voor een verlenging van de werken met al zeker 3 maanden. De werken starten terug na het bouwverlof en zullen op volle toeren draaien. 

Meer informatie op www.wegenenverkeer.be/sint-truiden

Veiligere fietsinfrastructuur op Joseph Smeetslaan in Maasmechelen

Op de Joseph Smeetslaan (N763) worden, tussen de Oude Baan en de Bosweg, aanliggend verhoogde fietspaden aangelegd. Na het bouwverlof starten de werken in de richting van Maasmechelen. Vanaf de Oude Baan, waar het fietspad overgaat in een voetpad, tot aan de Rijksweg (N78), worden fietssuggestiestroken aangebracht. De stroken versmallen optisch de rijweg en geven fietsers duidelijk een plaats op de rijweg. Het is de bedoeling om die werken af te ronden voor het einde van de schoolvakantie, zodat kinderen bij het begin van het nieuwe schooljaar op een veiligere manier naar school kunnen. 

Meer informatie op www.wegenenverkeer.be/maasmechelen

Fietsveilig kruispunt op Hoeise Kassei in Herstappe

Het kruispunt van de Hoeise Kassei (N614) krijgt een fietsveilig kruispunt met een verlichte oversteekplaats, fietspaden en fietssuggestiestroken. Op de rijweg van de Bosstraat en Dorpsstraat komen snelheidsremmers en de afslagstrook richting de Bosstraat wordt ingekort. Wegen en Verkeer wil met de herinrichting de verkeersveiligheid, in het bijzonder voor fietsers op het fietsroutenetwerk, verhogen. De werken starten op 19 augustus en duren een drietal weken. Doorgaand verkeer op de Hoeise Kassei blijft in beide richtingen aan een vertraagde snelheid mogelijk. De Bosstraat en Dorpsstraat worden afgesloten. Fietsers volgen een omleiding.

Meer informatie op www.wegenenverkeer.be/herstappe

Volgende werken gingen gewoon door tijdens het bouwverlof: 

Aanleg spitsstrook op E313 tussen Lummen en Hasselt-West

De nieuwe spitsstrook op de E313 tussen het klaverblad Lummen en Hasselt-West (nr. 27) wordt de 9e spitsstrook in Vlaanderen. Deze extra rijstrook gaat tijdens drukke momenten open om de wegcapaciteit te vergroten. De spitsstrook komt op de plaats van de huidige pechstrook. Er komen daarom nieuwe pechhavens naast de snelweg en de op- en afritten Zolder-Lummen (nr. 26) en Hasselt-West (nr. 27) worden vernieuwd. De rijweg krijgt een geluidsarme toplaag in asfalt. Het project zal een jaar duren, maar de grootste verkeershinder is beperkt tot in het najaar 2024. In het voorjaar van 2025 zal de spitsstrook gebruikt kunnen worden.

Meer informatie op www.wegenenverkeer.be/lummen