Overslaan en naar de inhoud gaan

Zemst: regeling verkeerslichten aangepast voor vlotter autoverkeer

Zemst: regeling verkeerslichten aangepast voor vlotter autoverkeer

Vanaf 12 september zal het autoverkeer aan de op- en afritten van de E19 in Zemst tijdens de spitsuren wat vlotter doorstromen. Sinds eind 2023 kregen de fietsers op de Robert Schumanlaan tijdens de spitsuren automatisch groen licht bij het kruisen van de op- en afritten van de E19. Daardoor stonden er op bepaalde takken van deze kruispunten tijdens de spitsuren lange wachtrijen.

Aanpassingen 2023

In december 2023 werden er een aantal veranderingen doorgevoerd om de verkeerssituatie aan de op- en afritten van de E19 in Zemst veiliger te maken - in de eerste plaats voor de fietsers op de Robert Schumanlaan (N267): 

  • de ‘conflicten’ tussen de fietsers op de Schumanlaan en automobilisten die rechts afdraaien om een oprit te nemen, werd weggewerkt door vier nieuwe verkeerslichten  te plaatsen aan de by-passes voor die rechtsafslagbewegingen 
  • de fietsers kregen tijdens de spitsuren in iedere cyclus van de verkeerslichtenregeling automatisch groen licht 
  • er werden ook conflicten weggewerkt tussen automobilisten die tegelijk vanuit twee kanten de oprit wilden nemen. Als je vanuit Hofstade kwam en je wilde de E19 richting Antwerpen nemen, moest je wachten voor een rood licht terwijl het groen licht was voor de bestuurders die vanuit Weerde kwamen en ook de E19 wilden nemen. 

Conflictvrij voor fietsers

De eerste verandering hierboven - van groot belang voor de veiligheid van de fietsers - blijft in voege. Met andere woorden, terwijl de fietsers op de Schumanlaan groen licht hebben, zullen automobilisten die de E19 willen nemen vanop de Schumanlaan om een oprit rechts in te draaien, en automobilisten die van een afrit komen en de Schumanlaan rechts willen indraaien, moeten wachten (het conflict tussen de fietsers en de links indraaiende automobilisten is al vele jaren geleden weggewerkt).

Let op: verleen voorrang aan opritten 

De tweede en de derde verandering worden teruggedraaid, omdat er lange wachtrijen ontstonden door die veranderingen. Voortaan zullen fietsers tijdens de spitsuren de drukknop moeten gebruiken om groen licht aan te vragen. En als je met de wagen vanuit Hofstade komt en je wil de E19 richting Antwerpen nemen, zal je voorrang moeten verlenen als er op hetzelfde moment een bestuurder vanuit Weerde komt die ook de snelweg richting Antwerpen wil nemen. Hetzelfde geldt voor het conflict aan de andere kant van de Robert Schumanlaan: de bestuurders die uit Weerde komen en de oprit van de E19 rechts willen indraaien, zullen voortaan voorrang moeten verlenen aan de bestuurders die op dat moment vanuit Hofstade komen om ook de E19 richting Brussel te nemen.

Meer informatie