Overslaan en naar de inhoud gaan

Zelzatetunnel: snelheid verlaagd naar 70km/u en dringende herstellingen

Zelzatetunnel: snelheid verlaagd naar 70km/u en dringende herstellingen

Versleten mootvoegen en grondwater

Het wegdek van de Zelzatetunnel is in slechte staat. De oorzaak van de schade is terug te leiden tot de structuur van de tunnel. De zogenaamde mootvoegen die die verschillende tunnelelementen verbinden (de tunnel is opgebouwd uit verschillende kokers van beton die tegen elkaar zijn geschoven) zijn door veroudering niet meer waterdicht. Grondwater dat hier doorsijpelt duwt het wegdek omhoog en zorgt voor schade.

Ingrijpen voor verkeersveiligheid

Sinds kort is nu richting kust in de toerit naar de tunnel een zware opstuwing merkbaar. Er werd reeds met snelle ingrepen getracht om dit te verzachten, maar helaas blijft het risico voor weggebruikers te hoog. AWV wil daarom grondiger ingrijpen om de verkeersveiligheid niet in het gedrang te brengen. Een reeks maatregelen wordt voorzien.

  • in afwachting van ingrepen op het wegdek wordt een snelheidsbeperking ingesteld van 70 km/u in beide richtingen. De verminderde snelheid zorgt voor minder risico bij het rijden over hoogteverschillen. Het invoeren van de snelheidsbeperking in beide richtingen zorgt dan weer voor eenduidigheid en werkt preventief bij eventuele bijkomende problemen met het wegdek.

  • volgende week zal het opgestuwde wegdek zoveel mogelijk afgefreesd worden om het hoogteverschil te verkleinen.

  • Er wordt zo snel mogelijk een grondige herstelling georganiseerd die in de loop van de zomer kan plaatsvinden. 

Hinder tijdens de werken

Voor de werken volgende week zal de Zelzatetunnel richting Antwerpen gedurende één nacht afgesloten worden. Voor de herstellingen later in de zomer zal de tunnel enkele nachten afgesloten worden en zal er overdag maar één rijstrook beschikbaar zijn. Van zodra hier meer details over bekend zijn zal AWV hierover communiceren.