Overslaan en naar de inhoud gaan

Winterse neerslag: AWV waarschuwt voor gladheid

Winterse neerslag: AWV waarschuwt voor gladheid

De winterse neerslag, in combinatie met vriestemperaturen, kan zorgen voor gladheid op de weg. De strooidiensten van het Agentschap Wegen en Verkeer staan klaar om uit te rijden. 

Volgens de voorspellingen van het GladheidsMeetSysteem (GMS) van AWV zullen de wegdektemperaturen deze nacht onder het vriespunt dalen. Dit kan zorgen dat de winterse neerslag die valt tijdelijk kan blijven liggen. Doordat er al de hele dag winterse buien vallen is er veel vocht op de weg wat kan aanvriezen. 

De wegen sneeuw- en ijsvrij houden is tijdens een periode met neerslag heel moeilijk omdat het preventief gestrooide zout kan wegspoelen. 

De strooidiensten van AWV staan tot en met de 4de maandag van april in “wintermodus”. Dat betekent dat er nog voldoende materiaal aanwezig is dat klaar is om onmiddellijk uit te rijden waar en wanneer nodig.

Er wordt aangeraden om het rijgedrag aan te passen aan de omstandigheden, zeker de snelheid aan te passen bij winterse buien en voldoende afstand te houden. Door de avondklok kan het preventief gestrooide zout ook minder goed ingereden worden. Zeker na middernacht is extra waakzaamheid aangewezen.

Er werd sinds oktober 2020 al 31.900 ton strooizout gebruikt op de Vlaamse gewest- en autosnelwegen. Tijdens een gemiddelde winterperiode is dit 41.500 ton.