Overslaan en naar de inhoud gaan

Winterprik: AWV waarschuwt voor kans op gladheid

Winterprik: AWV waarschuwt voor kans op gladheid

Deze nacht is er kans op winterse neerslag in Vlaanderen. Ook de wegdektemperaturen flirten met het vriespunt. Er is een kans op gladde wegen. De strooidiensten van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) volgen de toestand op.

Momenteel zegt het gladheidmeetsysteem van het Agentschap Wegen en Verkeer dat de combinatie van de voorspelde winterse neerslag en de wegdektemperaturen een kleine kans geven op gladde wegen. Maar het weerbeeld voor komende nacht is nog onzeker. Er is kans op smeltende sneeuw of sneeuw. Afhankelijk van de intensiteit van de neerslag kan dit de oppervlaktetemperatuur mogelijks verder doen dalen dan momenteel voorspeld. Tijdens sneeuwval is het altijd aangewezen om extra aandachtig te zijn bij gladheidsbestrijding, omdat de intensiteit vooraf moeilijk te voorspellen is.

Het strooibeleid van AWV is om zoveel als mogelijk preventief te strooien maar bij (winterse) neerslag is dit niet evident gezien het preventief gestrooid strooizout kan wegspoelen. Ook is het moeilijk te voorspellen wat de intensiteit van de winterse neerslag is. Dit alles maakt dat de strooidiensten van AWV voor een uitdagende avond en nacht staan. 

Waar en wanneer nodig zullen de strooidiensten uitrijden om preventief te strooien. Ook de fietspaden worden hierbij meegenomen.

De omstandigheden van het moment bepalen welke actie nodig is, in heel Vlaanderen staan 314 strooiwagens klaar om de gewest- en autosnelwegen te behandelen. 

Weggebruikers die deze avond en nacht de weg op moeten worden gevraagd om hun rijgedrag aan te passen aan de omstandigheden van het wegdek. Een aangepaste snelheid en voldoende afstand houden is zeker nodig.

Deze winter werd al 4.470 ton zout gebruikt in de gladheidbestrijding op de wegen.