Overslaan en naar de inhoud gaan

Winter: AWV waarschuwt voor kans op ijzel en gevaarlijk gladde wegen

Winter: AWV waarschuwt voor kans op ijzel en gevaarlijk gladde wegen

Volgens de weersvoorspellingen zullen de wegdektemperaturen deze avond onder het vriespunt dalen. De winterse neerslag die voorspeld is kan ijzel op de weg veroorzaken, waardoor het spekglad kan worden. AWV waarschuwt extra voor een uitermate gevaarlijk gladde nacht. Weggebruikers die, ondanks de avondklok, toch de baan op moeten worden aangeraden om uitermate voorzichtig te zijn.

De voorspelling van het Gladheidsmeetsysteem van AWV, dat gevoed wordt met data van o.a. het KMI, is dat de neerslagzone die Vlaanderen uitkomt eerst bestaat uit regen, maar vervolgens overgaat in winterse neerslag. De winterse neerslag kan ook vallen onder de vorm van onderkoelde regen die ijzel op de weg zal veroorzaken. Wanneer het ijzelt zal het wegdek spekglad worden en is het zeer moeilijk om dit te bestrijden. 

 

Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft 314 strooiwagens klaarstaan die zullen uitrijden om preventief te strooien. Maar de acties die deze nacht genomen worden zullen uitdagend zijn, gezien de eerste neerslag het preventief gestrooide zout onmiddellijk zal wegspoelen. De strooidiensten blijven paraat om extra uit te rijden ter bestrijding van de gladheid op de Vlaamse wegen. 

 

Weggebruikers die, ondanks de avondklok, toch de baan op moeten deze nacht worden aangeraden om het rijgedrag aan te passen en uitermate voorzichtig te zijn. Raadpleeg de website van het Vlaams Verkeerscentrum (www.verkeerscentrum.be) voor de meest actuele verkeersinformatie.

 

Ook zondag zal de winterse neerslag boven Vlaanderen blijven hangen, in combinatie met vriestemperaturen. AWV raadt aan om op zondag niet noodzakelijke verplaatsingen uit te stellen. 

 

Zondagochtend volgt een nieuwe update vanuit AWV. Waarnemingen van sneeuwval en gladde wegen kunnen steeds doorgegeven worden via de KMI-app. Deze data stroomt automatisch door naar de systemen die AWV gebruikt en kan helpen bij het nemen van strooibeslissingen.

Het Agentschap Wegen en Verkeer gebruikte deze winter al 17.000 ton smeltmiddel in de gladheidbestrijding.