Overslaan en naar de inhoud gaan

Wildwaarschuwingssysteem Oudsbergen (N76) in dienst

Wildwaarschuwingssysteem Oudsbergen (N76) in dienst

Het nieuwe wildwaarschuwingssysteem op de N76 in Oudsbergen treedt komende vrijdag in werking. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare werken Lydia Peeters en Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir werkten samen aan dit systeem, dat weggebruikers ter hoogte van één specifiek oversteekpunt via dynamische verkeersborden zal waarschuwen voor overstekend wild. De maatregel moet verkeersongevallen met wilde zoogdieren vermijden, zonder hun leefgebied te versnipperen of begrenzen. Dit project maakt onderdeel uit van het Vlaams Actieprogramma Ecologische Ontsnippering (VAPEO). Het is een samenwerking van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en het Departement Omgeving (DOMG) van de Vlaamse overheid.

Om het risico op ongevallen tussen wilde dieren en voertuigen te verminderen in deze bosrijke omgeving, plaatste AWV ecorasters langs de gewestweg. Dat gebeurde aan beide zijden van de weg over een lengte van ongeveer 5 kilometer, van net na de Gestelstraat in Oudsbergen (aan het fietsoversteekpunt) tot net voor de Henri Forirstraat in Genk. De afrastering vormt een barrière voor de dieren, zodat ongecontroleerde oversteekbewegingen niet meer mogelijk zijn. 

Nu is er op één bosrijke locatie, ter hoogte van Schietveld/Duinengordel, ook een detectiesysteem voorzien, zoals dat op de Kamperbaan (N73) in Hechtel-Eksel het geval is sinds 2019. Zo kunnen de dieren op een gecontroleerde plaats de rijweg oversteken. De lijndetectie neemt de dieren waar bij de opening in de rasters. Meteen worden de gekoppelde dynamische snelheidsborden geactiveerd, en wordt de weggebruiker gewaarschuwd dat er grotere zoogdieren in de buurt zijn die mogelijks willen oversteken.

Het project wordt gefinancierd door de Europese Unie - NextGenerationEU met middelen toegekend aan het beleidsdomein Omgeving in het kader van het relanceplan (Actie VV105 Ontsnipperen Vlaams landschap), en is goed voor een investering van 400.000 euro. Het systeem wordt vrijdag 8 juli geactiveerd, en zal nadien van dichtbij worden gemonitord.

De ecorasters begeleiden de dieren naar de veiligere oversteekplaats langsheen de Weg naar Opglabbeek. Die rasters betekenen op zich al een grote verbetering voor de verkeersveiligheid, maar met het bijkomende wildwaarschuwingssysteem willen we de weggebruikers verder sensibiliseren en vooral hun veiligheid en die van de dieren maximaal vrijwaren.

Het Nationaal Park Hoge Kempen is een absolute hotspot voor heel wat planten en dieren. Zowel klein als groter wild vindt er zijn thuis. Maar nog al te vaak raken ze betrokken bij verkeersongevallen wanneer ze een weg moeten oversteken die de natuur doorkruist. Met dit wildwaarschuwingssysteem zorgen we voor een veiligere omgeving voor onze dieren én voor een veilige verbinding voor fietsers en gemotoriseerd verkeer tussen Meeuwen en Opglabbeek.