Overslaan en naar de inhoud gaan

Wiedauwkaai in Gent op de schop voor grondige make-over

Wiedauwkaai in Gent op de schop voor grondige make-over

Veiliger stappen en trappen 
De Wiedauwkaai moet in de toekomst veiliger worden voor fietsers en voetgangers. Er komen comfortabele fietspaden langs beide zijden van de rijbaan. Zo zijn fietsers beter afgeschermd en duidelijk zichtbaar voor afdraaiende bestuurders. Er komen bredere voetpaden en nieuwe verlichting. Samen met meer groen moet dat zorgen voor een aangenamer wegbeeld. Het onoverzichtelijke kruispunt van de Wiedauwkaai met de Nieuwe Vaart wordt ook aangepakt. Fietsers worden er zichtbaarder gemaakt door een duidelijke oversteekplaats met middeneiland en door nieuwe markeringen. Het aansluitende dubbelrichtingsfietspad langs de Nieuwevaart wordt verbreed en in asfalt aangelegd.

Betere doorstroming van openbaar vervoer
De doorstroming van het openbaar vervoer is een andere speerpunt van de heraanleg: een aparte busbaan voor stadinwaarts verkeer zorgt ervoor dat bussen voortaan niet langer mee in de file staan, waardoor ze vlotter en stipter rijden. Auto’s richting het kruispunt voegen op het einde van de busbaan rechts in en geven voorrang. Zo moeten bussen hun voorrang niet opeisen om de busbaan te verlaten. Er komen toegankelijkere bushaltes zodat ook passagiers die minder mobiel zijn vlot en comfortabel kunnen op- en afstappen. 

Gefaseerde aanpak - Herinrichting Wiedauwkaai vanaf 2025
Om de verkeershinder in de omgeving te beperken zal deze werf in twee delen uitgevoerd worden. Een eerste deel dat zich situeert rond het kruispunt Wiedauwkaai/Nieuwevaart start in juli 2023 en duurt tot december. De rest van de werken in gaat van start in 2025 als werken in de buurt (zoals de Verapaz-brug en Dampoort) zijn afgerond.
Op maandag 3 juli start de eerste fase: dan voert de aannemer (riolerings)werken uit op de linkerrijstrook van de Nieuwevaart en start hij met de bouw van een damwand aan Dockx Service Shop. Tijdens de tweede fase, die loopt van 8 augustus tot 1 september, wordt het kruispunt Wiedauwkaai x Nieuwevaart heraangelegd. Nadien start de derde fase tot eind december en zorgt de aannemer voor de afwerking van de damwand. Dit gebeurt buiten de rijweg. Hierna ligt de werf van de Wiedauwkaai even stil om in 2025 terug op te starten.

Enkel in augustus ernstige hinder voor verkeer
Van 3 juli tot 14 juli verloopt verkeer langs de werfzone op de Nieuwevaart via één rijstrook, maar alle verkeersbewegingen blijven wel mogelijk. 
Tijdens de volgende fase (8 augustus - 1 september) is de impact van de werken het grootst. De Nieuwevaart en Wiedauwkaai worden dan tijdelijk doodlopend voor gemotoriseerd verkeer. Fietsers en voetgangers kunnen steeds passeren. Voor het gemotoriseerd verkeer worden een reeks omleidingen ingesteld om de Wiedauwkaai en/of Nieuwevaart te kunnen bereiken:

  • In de Nieuwevaart is verkeer in beide richtingen mogelijk tussen de Frans Van Ryhovelaan tot het kruispunt Wiedauwkaai x Nieuwevaart.

  • Lokaal verkeer van Neuseplein naar Nieuwevaart rijdt via Blaisantvest (N430), Opgeëistenlaan (N430), Begijnhoflaan (N430), Contributiestraat (N430), Nieuwewandeling (N430), Rooigemlaan (R40), Palinghuizen (N9), Gasmeterlaan (R40) en Wondelgembrug.

  • Lokaal verkeer van Evergem naar Nieuwevaart rijdt via Pantserschipstraat, Kapiteinstraat, Vierweegsestraat, Morekstraat en Frans Van Ryhovelaan.

  • Doorgaand verkeer tussen Dampoort en de Wiedauwkaai rijdt via Koopvaardijlaan (N424), Afrikalaan (N424), Vliegtuiglaan (N456), Port Arthurlaan (N456), New Orleansstraat (N456), Pantserschipstraat, Kapiteinstraat en Wiedauwkaai (N458).

  • Doorgaand verkeer tussen Drongen/ Nieuwevaart en de Wiedauwkaai rijdt via Drongensesteenweg (N466), Rooigemlaan (R40), Palinghuizen (N9), Brugsevaart (N9, Industrieweg (R4) en Zeeschipstraat (N456).

Ook de bussen van De Lijn volgen een omleiding. 

Tijdens de werken van fase 3 (1 september - eind december) is er geen verkeershinder.  

Bedrijven blijven bereikbaar

Werken brengen steeds hinder met zich mee, maar Wegen en Verkeer neemt maatregelen om dit tot het minimum te beperken. Een gefaseerde aanpak is hier een onderdeel van. Daarnaast blijven bedrijven maximaal toegankelijk. Hiervoor legt de aannemer steenslag, rijplaten en tijdelijke toegangen. 

Meer info over de verkeerssituatie en de planning is te vinden op wegenenverkeer.be/wiedauwkaai