Werken voor fietsstraat op Turnhoutsebaan starten maandag 23 mei
Op maandag 23 mei starten de werken van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) om van de Turnhoutsebaan (N12), tussen de Kerkstraat en de Stenenbrug, een fietsstraat te maken. De aannemer doet eerst een aantal herstellingen aan het wegdek. Dat duurt ongeveer vier weken. Het aanbrengen van de rode laag en het plaatsen van de verkeersborden volgt aansluitend.
De werken op de N12 gebeuren in verschillende fases die elkaar snel opvolgen. AWV neemt steeds een korte zone van de rijweg in om het bestaande wegdek te kunnen herstellen. De herstellingswerken duren ongeveer vier weken. Tijdens deze periode wordt ook een verhoogde oversteekplaats gemaakt aan het kruispunt met Laar. Aansluitend worden in 10 werkdagen de nodige verkeersborden en wegmarkeringen aangebracht die van de Turnhoutsebaan een fietsstraat maken. Zo komt na elk kruispunt het fietsstraat-bord te staan en krijgen de rijstroken over de volledige lengte en breedte een rode kleur. Op de rijbaan komt afwisselend het fietsstraat-logo en ‘30’ om de snelheid aan te duiden. Ook een deel van de witte wegmarkeringen worden terug in de verf gezet. Tot slot maakt AWV een aantal laad- en loszones langs de Turnhoutsebaan.
“Binnen een maand ligt de rode markering er en is de Turnhoutsebaan een fietsstraat. Hiervoor heb ik een bedrag van 550.000 euro uitgetrokken. Dit is alvast een eerste stap naar een verkeersveiligere omgeving voor de actieve weggebruiker. Intussen werken we immers parallel aan een langetermijnvisie voor de Turnhoutsebaan. Op lange termijn voorzien we een volledige herinrichting waarbij de weg van gevel tot gevel onder handen genomen zal worden en volwaardige fietsvoorzieningen aangelegd worden voor de actieve weggebruikers.” aldus Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.
Plaatselijke hinder voor verkeer Turnhoutsebaan
De Turnhoutsebaan blijft in beide richtingen bereikbaar tijdens de herstellings- en markeringswerken. Het verkeer kan plaatselijk over de tram-busbaan om de werfzone voorbij te rijden. De zijstraten zijn tijdens de markeringswerken elk één werkdag afgesloten. Fietsers kunnen tijdens de volledige duur van de werken een omleiding volgen via de achterliggende straten. Het voetpad blijft toegankelijk.
De Lijn start in augustus met onderhoudswerken op de tram-busbaan
In augustus gaat De Lijn verder met onderhoudswerken op de Turnhoutsebaan, meer specifiek met herstellingen op de tram-busbaan. In zes fases van telkens één week vernieuwt De Lijn plaatselijk het asfalt en de wegmarkeringen op de tram-busbaan. Meer informatie over deze werken volgt later via De Lijn.
Studie voor grondige herinrichting opgestart
Met de invoering van een fietsstraat wil het Agentschap Wegen en Verkeer op korte termijn de veiligheid voor de fietsers verhogen. Tegelijkertijd wordt ook op de lange termijn gewerkt. AWV is een ontwerpstudie gestart voor de herinrichting van de Turnhoutsebaan. Deze studie gebeurt in samenwerking met de stad Antwerpen en De Lijn, die de opening van de ongebruikte premetrostations Drink en Collegelaan onderzoekt.
Vorig jaar maakte minister Peeters bekend dat ze 60 miljoen uittrekt voor de studie en de werken inzake de afwerking en ingebruikname van de laatste tunnelkokers van het Antwerpse premetronetwerk. De premetrostations Stuivenberg, Willibrordus, Drink en Morkhoven maken hier deel van uit. De ontwerpplannen zijn intussen klaar. Normaal gezien zullen zowel stations als trajecten in het najaar van 2026 in gebruik zijn. Waar mogelijk, kan er eerder worden opgeleverd.
Meer info
Meer info over het project, enkele simulatiebeelden en de detailplanning zijn beschikbaar via www.wegenenverkeer.be/Turnhoutsebaan.