Overslaan en naar de inhoud gaan

Werken veilige oversteken Rijksweg Maasmechelen starten

Werken veilige oversteken Rijksweg Maasmechelen starten

Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken: “Het Agentschap Wegen en verkeer (AWV) vernieuwt vanaf volgende week de bestaande voetgangersoversteekplaatsen aan de Heirstraat en de Hermanslaan op de N78 Rijksweg in Maasmechelen. Er komen twee beveiligde oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers met verkeerslichten, uitgerust met een drukknop om groentijd aan te vragen. Het gaat om een verbetering op een belangrijke schoolroute in Maasmechelen die past in een ruimer kader om oversteken op de Rijksweg veiliger te maken.” De werken starten op maandag 3 mei en duren tot eind juni. Verkeer blijft mogelijk voorbij de werfzones, mits enige hinder.

“In het nieuwe ontwerp worden de vier bestaande zebrapaden gebundeld tot twee fiets- en voetgangersoversteekplaatsen uitgerust met verkeerslichten. Via een drukknop kunnen fietsers en voetgangers een groenfase aanvragen en zo veilig oversteken”, duidt Lydia Peeters. “Op andere momenten staan de verkeerslichten continu op groen zodat de doorstroming van het gemotoriseerd verkeer gegarandeerd blijft.”  Bekijk de gedetailleerde ontwerpplannen van beide oversteekpunten op www.wegenenverkeer.be/maasmechelen

Op maandag 3 mei start de aannemer aan het kruispunt met de Hermanslaan en de Boudewijnlaan. Hij zal daarbij tegelijkertijd op verschillende plaatsen werken, zowel op de Rijksweg als op de zijtakken. Dit kruispunt wordt volledig afgewerkt voor de aannemer begin juni start ter hoogte van de Heirstraat. 

Minderhinder-maatregelen: gefaseerde uitvoering, fietsers rond de werfzone
De oversteekplaatsen worden in twee fases aangelegd, kruispunt per kruispunt. Elke fase duurt ongeveer een maand. Op die manier zijn beide kruispunten begin juli klaar. 

Er loopt telkens een lokale fietsomleiding rond de werfzone, via de bestaande oversteekplaats of de vernieuwde. De omleidingsborden zullen fietsers en voetgangers tijdig attent maken op de gewijzigde verkeerssituatie. 

Doorgaand verkeer op de Rijksweg tussen Dilsen-Stokkem en Lanaken blijft steeds in beide richtingen mogelijk. Buiten de spitsuren (9-15 uur) kan de aannemer wel een rijstrook innemen ter hoogte van de werfzone. Daar geldt een verlaagde snelheid.

Wanneer de aannemer de aansluiting van de Hermanslaan of Boudewijnlaan op de Rijksweg vernieuwt, is die zijtak afgesloten voor het uitgaande verkeer richting gewestweg. Met andere woorden blijft verkeer van de Rijksweg naar de zijstraten wel nog mogelijk. AWV voorziet telkens een lokale omleiding, via de omliggende gemeentewegen. 

AANLEG VEILIGE OVERSTEEKPLAATSEN OP RIJKSWEG VOLGENDE WEEK VAN START

Op het beeldmateriaal dat u samen met dit bericht bezorgd wordt, is copyright van toepassing. Het Agentschap Wegen en Verkeer vraagt met aandrang om bij publicatie van dit beeldmateriaal op online en offline media '© AWV' te vermelden als bijschrift bij het beeldmateriaal.