Overslaan en naar de inhoud gaan

Werken Merelbeke van start: vanaf 3 april Hundelgemsesteenweg 2 maanden onderbroken

Werken Merelbeke van start: vanaf 3 april Hundelgemsesteenweg 2 maanden onderbroken

Op 3 april starten de werken aan de Hundelgemsesteenweg en wordt deze onderbroken tussen de rotonde met de Zwijnaardsesteenweg (exclusief rotonde) en de Baron Arthur Verhaegenlaan (inclusief kruispunt). Nadien, tot begin juni, schuift de werf op naar de rijweg tussen de Baron Arthur Verhaegenlaan (exclusief kruispunt) en de Waterstraat (inclusief kruispunt) en naar de nieuwe afslagstrook van de rotonde richting de Guldensporenlaan. Ten slotte is de bouw van de nieuwe turborotonde aan de beurt, die werken duren tot eind oktober 2023. Door de werken in de verschillende fasen op te delen is de hinder per zone beperkt in omvang en tijd en wordt de impact op het verkeer en de bereikbaarheid van bewoners en ondernemers zoveel mogelijk beperkt.

 

Voetgangers en fietsers langs werfzone, omleiding voor doorgaand verkeer

Tijdens de eerste fase is de Hundelgemsesteenweg afgesloten voor auto’s en vrachtwagens. Er is geen gemotoriseerd verkeer mogelijk in de werfzone. Verkeer tussen Merelbeke en Gent rijdt via de Poelstraat, Lamstraat, Salisburylaan en Heidestraat. Voor voetgangers en fietsers is er weinig hinder. Zij kunnen altijd op een veilige manier langs de werf wandelen of fietsen via de huidige fiets- en voetpaden. De bussen van De Lijn volgen een omleiding en enkele haltes zijn geschrapt. De bussen van lijnen 41, 42, 44 en 48 bedienen de haltes Hebbelynckstraat, richting Gent en Merelbeke, niet. Reizigers worden doorverwezen naar de haltes Waterstraat of Kerk. 

 
Afbeelding verwijderd.

Buurtbewoners en handelaars blijven bereikbaar

Werken brengen steeds hinder met zich mee, maar Wegen en Verkeer neemt maatregelen om dit tot het minimum te beperken. Een gefaseerde aanpak is hier een onderdeel van. Flankerende maatregelen van de gemeente zoals het uitbreiden van de parkeerzones voor bewoners uit de buurt van de werfzone en het tijdelijk openstellen van de Jozef Hebbelynckstraat moeten de toegankelijkheid en de veiligheid in de buurt ook tijdens de werken verzekeren. Woningen en en handelszaken in de werfzone blijven maximaal toegankelijk. Wel is de werfzone niet toegankelijk met de wagen. Parkeren kan op wandelafstand van de handelszaken, aan het begin of einde van de werfzone, in zijstraten of de betalende parkings.

 

Wat zijn we van plan?

De huidige rotonde aan de Guldensporenlaan is een druk en gevaarlijk punt, zeker voor de vele fietsers. Met enkele gerichte ingrepen verbeteren we de verkeerssituatie voor iedere weggebruiker: er komen vrijliggende fietspaden en veilige fietsoversteken, verhoogde perrons aan de bushaltes ‘Plataan’ en een veilige oversteek voor voetgangers. 

Ook de doorstroming van het verkeer verbeteren we: bussen stoppen voortaan op de rijbaan in plaats van in een halte ernaast en met de bouw van een turborotonde, een rotonde met voorsorteerstroken, verhogen we de capaciteit en veiligheid. Ook krijgt de rijweg een opknapbeurt tussen de brug van de E40 en de rotonde met de Zwijnaardsesteenweg in het centrum van Merelbeke.

Meer info over de verkeerssituatie en de planning is te vinden op wegenenverkeer.be/merelbeke.