Overslaan en naar de inhoud gaan

Werken knooppunt E40/E17 Zwijnaarde - Afritten richting Brussel en Kortrijk binnenkort terug open

Werken knooppunt E40/E17 Zwijnaarde - Afritten richting Brussel en Kortrijk binnenkort terug open

Twee armen van knooppunt vernieuwd en open vanaf 1 september
Na ongeveer een half jaar werken zijn de eerste viaducten en bruggen van het knooppunt Zwijnaarde gerenoveerd. Zowel de brugstructuren, de brugleuningen, en het volledige wegdek zijn grondig vernieuwd. Vanaf 1 september kunnen de twee afgesloten 'armen' van het viaduct dus terug open gaan en zal het terug mogelijk zijn voor het verkeer om van de E17 komende van Antwerpen de afrit naar de E40 richting Brussel te nemen en komende van de E40 van Brussel de afrit richting Kortrijk te nemen. 

Fase 2: brugdelen over Ringvaart en R4 vernieuwen
Vanaf 1 september gaan de werken een nieuwe fase in. Tijdens fase 2 wordt het westelijke brugdeel over de Ringvaart en de R4 volledig vernieuwd. Zo komt er een nieuw wegdek, waterdichting, brugdekvoegen en leuningen. Ook de betonnen, afschermende constructies worden vervangen door nieuwe exemplaren. Aan de onderzijde van de brug brengt de aannemer ook een beschermende coating aan.

Hinder op afrit naar Oostende
Om deze werken uit te voeren moeten er ruimte ingenomen worden op de afrit van de E17 vanuit Antwerpen naar de E40 richting Oostende. Tijdens de werken blijft er steeds één rijstrook open voor het verkeer van de E17 vanuit Antwerpen naar de E40 richting Oostende. Dat is nu ook al het geval dus de hinder voor het verkeer richting Oostende blijft bestaan. Als de onderkant van de brug wordt hersteld, zal er ook hinder zijn voor het verkeer op de E40 en de Ring rond Gent (R4). Om de hinder voor de omgeving te beperken, worden deze werken - aan de onderkant van de brug - ‘s nachts uitgevoerd.

Veilige werf
Voor de veiligheid van de weggebruikers en de arbeiders geldt op de werf een snelheidsbeperking van 50 km/u ter hoogte van de werfzone. Er zal gecontroleerd worden op de naleving van de snelheidsbeperking. 

Twee jaar renovatie van het slingerviaduct 
De komende jaren worden 6 bruggen in het knooppunt in Zwijnaarde grondig gerenoveerd. Het knooppunt dateert van 1972 en moet een stevige opknapbeurt krijgen.  De aannemer zal de brugopbouw volledig vernieuwen: Er komt een nieuw wegdek, nieuwe waterdichting, nieuwe brugdekvoegen, nieuwe leuningen en ook de betonnen afschermende constructies worden vernieuwd. Ook aan de onderzijde wordt gewerkt: aangetast beton wordt hersteld en krijgt een nieuwe beschermende coating. De werken zullen- in verschillende fasen uitgevoerd worden en een aantal jaar in beslag nemen. In het voorjaar van 2024 beginnen we aan de oostelijke kant van het knooppunt.

Alle info en omleidingsplannen vindt u ook op www.wegenenverkeer.be/zwijnaarde