Overslaan en naar de inhoud gaan

Werken hoogspanning Leonardtunnel: tunnelkokers Brusselse ring zondag 28 mei gesloten

Werken hoogspanning Leonardtunnel: tunnelkokers Brusselse ring zondag 28 mei gesloten

Hoogspanningskabel 

De werken aan de stroomtoevoer maken deel uit van de renovatie van de Leonardtunnel. Op 28 mei verplaatst de aannemer de hoogspanningskabel die momenteel in een kabelgoot langs de rijweg van de tunnel ligt. De kabel wordt tijdelijk opgehangen. In een volgende fase van de renovatie zal de aannemer een nieuwe kabelgoot maken en wordt de hoogspanningskabel daarin geplaatst. 

Geen stroom in tunnels en op kruispunt 

Om de arbeiders in veilige omstandigheden te laten werken, wordt de stroom in de tunnel en op het Leonardkruispunt tijdens de werken uitgeschakeld . Dat betekent concreet dat alle tunnels op de R0 en de E411 en het volledige Leonardkruispunt bovengronds tijdens deze werken geen elektrische voeding hebben. De RSS-borden, de tunnelverlichting en een deel van de openbare verlichting van het Leonardkruispunt werken niet. 

Beide tunnelkokers ring zondag 28 mei gesloten

Omdat de tunnel onder de ring zonder verlichting niet gebruikt kan worden, wordt de tunnel volledig (zowel richting Zaventem als richting Waterloo) afgesloten op zondag 28 mei vanaf 7u.Als de werken vlot verlopen, kunnen de tunnels zondagavond opnieuw opengesteld worden. 

Zondagnacht 28 mei en Pinkstermaandag 29 mei: reservetijd

Wegen en Verkeer voert de werken uit in het lang weekend, zodat de aannemer zondagnacht 28 mei en Pinkstermaandag 29 mei kan doorwerken als het nodig is. Mochten de werken uitlopen en de aannemer moet ‘s avonds en ‘s nachts doorwerken, zal er op de E411 een tijdelijke snelheidsbeperking ingevoerd worden, zodat automobilisten vertragen voor ze de niet-verlichte onderdoorgang van de E411 inrijden. 

De tunnels op de Brusselse ring blijven dan gesloten en de omleidingen van overdag blijven gelden:

  • Het verkeer op de binnenring (richting Waterloo) wordt bovengronds omgeleid via het Leonardkruispunt.
  • Het verkeer op de buitenring (richting Zaventem) wordt omgeleid via de E411 naar Overijse. Aan afrit Terhulpen/Maleizen (nr.3) moeten de auto’s keren en terugrijden naar de ring.

Mijd de omgeving van het Leonardkruispunt 

Het Verkeerscentrum waarschuwt voor ernstige hinder tijdens de afsluiting van de tunnel en raadt doorgaand verkeer aan om de omgeving maximaal te vermijden. Wie toch via het Leonardkruispunt rijdt, houdt er best rekening mee dat het verkeer op de bovengrondse omleidingen moeizaam kan verlopen en dat de vertragingen, zeker in de namiddag en de vooravond, fors kunnen oplopen. Op www.verkeerscentrum.be kunnen weggebruikers steeds de actuele verkeerssituatie bij Leonard raadplegen.

Grondige opknapbeurt tot begin 2025

De Leonardtunnel loopt onder het Leonardkruispunt, de kruising van de E411 en R0 in Tervuren. De tunnel telt vier kokers: een voor elke rijrichting van elke snelweg. Sinds de aanleg in de jaren 60 en 70 heeft de tunnel het zwaar te verduren gehad. Het beton is aangetast door dooizouten, uitlaatgassen en insijpelend grondwater. Nu is de volledige Leonardtunnel toe aan een grondige opknapbeurt om zijn levensduur te verlengen.

> Meer info over de fasering