Overslaan en naar de inhoud gaan

Werken heraanleg Asserweg in Wiemesmeer gaan van start

Werken heraanleg Asserweg in Wiemesmeer gaan van start

Woensdag 14 februari 2024 starten de werken aan de Asserweg (N730) vanaf het kruispunt met de Postesstraat tot aan het einde van de bebouwing. Eerst zijn de nutsmaatschappijen aan zet. Vanaf april 2024 vernieuwen het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en de gemeente Zutendaal de weg en voorzien ze gescheiden riolering. De nieuwe fietspaden gaan het comfort en de veiligheid verbeteren op deze veelgebruikte fietsroute. De werken duren tot in de loop van het voorjaar van 2025, onder voorbehoud van gunstige weer- en werfomstandigheden. 

Om de hinder te beperken, werkt de aannemer in twee fases. Fase 1 begint op 14 februari 2024 en omvat het gebied tussen de Leutsestraat en de Sint-Hubertusstraat. De nutsmaatschappijen gaan eerst aan de slag, gevolgd door de riolerings- en infrastructuurwerken. Tijdens de werken geldt een lokale omleiding.

Dezelfde gestructureerde aanpak wordt toegepast in de tweede fase, die naar verwachting van start gaat rond de zomer van 2024. Hierbij strekken de werken zich uit van de Postesstraat tot aan de Leutsestraat, inclusief het kruispunt met de Winkesstraat.

Twee verschillende ontwerpen over het projectgebied

De Asserweg wordt volledig heraangelegd in twee verschillende ontwerpen die rekening houden met het hedendaagse en groene karakter van Wiemesmeer. Tussen de Postesstraat (incl. het kruispunt met de Winkesstraat) en de Leutsestraat krijgt de rijweg een traditioneel ontwerp met rijweg en fietspaden aan beide zijden. De fietspaden worden 1,75 meter breed, in asfalt aangelegd en aanliggend verhoogd langs de rijweg. Aan weerszijden zijn voetpaden voorzien.

Tussen de Leutsestraat en de Sint-Hubertusstraat gaan gemotoriseerde voertuigen en fietsers de rijweg in beide richtingen delen. De Asserweg krijgt er een nog groener karakter doordat AWV gaat ontharden. Het uitzicht met de kenmerkende bomen blijft behouden. 

Meer comfort en veiligheid voor functioneel en recreatief fietsverkeer 

De Asserweg, een essentieel onderdeel van het Bovenlokaal Functioneel Fietsroutenetwerk (BFF), wordt geüpgraded met nieuwe fietspaden aan beide zijden. Dit zal het comfort en de veiligheid van fietsers aanzienlijk verbeteren, waardoor het een nog aantrekkelijker traject wordt voor zowel functioneel woon-werkverkeer als recreatieve fietstochten. Allemaal welgekomen aanpassingen die de buurt volgens de actuele kwaliteitsvereisten klaarmaakt voor een veilige en mooie toekomst.

Meer informatie 

Meer info over de werken, het ontwerp en de verschillende fases op wegenenverkeer.be/zutendaal