Overslaan en naar de inhoud gaan

Werken Grotesteenweg (N1): tramonderbreking in juli en zware verkeershinder tijdens zomermaanden

Werken Grotesteenweg (N1): tramonderbreking in juli en zware verkeershinder tijdens zomermaanden

Voor de vernieuwing van de Grotesteenweg (N1) vanaf het kruispunt met de Uitbreidingstraat tot en met het kruispunt met de Elisabethlaan (N173) start op 1 juli 2023 een nieuwe fase. De impact van de werken zal sterk voelbaar zijn, omdat zowel de oprit naar Nederland als de afrit naar Berchem worden afgesloten. Op de Mechelsebrug richting Mortsel zullen slechts twee rijstroken beschikbaar zijn en richting het stadscentrum kunnen enkel de bus en tram doorrijden. Verkeer vanop de Antwerpse Ring (R1) richting Mortsel of Antwerpen volgt de omleiding via afrit 5 Wilrijk. Plaatselijk verkeer richting de stad kan via de Ringlaan en de Beukenlaan of via de Fruithoflaan en de Posthofbrug rijden. Voor fietsers wijzigt de situatie nauwelijks. Zij blijven in beide richtingen op de andere brughelft fietsen. Ter hoogte van het kruispunt Binnensingel (R10) met de Grotesteenweg zijn niet alle fietsoversteken beschikbaar.
    
Vanaf 1 juli tot en met 31 augustus renoveert AWV de oostkant van de Mechelsebrug tot en met het fietspad tegenover de Koninklijkelaan. De aannemer werkt ook op de Binnensingel (R10) aan de kant van Park Brialmont. Op dat kruispunt met de Grotesteenweg blijven zo goed als alle rijbewegingen mogelijk, maar op een verminderd aantal rijstroken. Vanuit het stadscentrum is afslaan naar station Antwerpen-Berchem niet mogelijk. Hiervoor moet het verkeer eerst rechtsaf de R10 nemen om dan te keren aan de Gerard le Grellelaan.

Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters roept op om de omgeving zo veel mogelijk te vermijden: “We doen er alles aan om de tijdelijke werfsituatie voor iedereen zo draaglijk en veilig mogelijk te maken. Maar als je niet in de omgeving moet zijn, dan mijd je die best. Plan je verplaatsing goed op voorhand en overweeg de alternatieve routes. Het is alvast uitkijken naar het resultaat: een fietsvriendelijke en overzichtelijke Singel.”

Nachtwerk van 23 op 24 juni

Alvorens deze nieuwe fase van start gaat, plaatst de aannemer in de nacht van 23 op 24 juni van 20.00 tot 05.00 uur de tijdelijke brugleuningen. Verkeer op de Ring (R1) naar Nederland en Gent rijdt dan ter hoogte van de Mechelsebrug op een verminderd aantal rijstroken. De op- en afritten blijven beschikbaar.

Op- en afrit Berchem afgesloten in juli en augustus

Voor de renovatie van de Mechelsebrug moet zowel de oprit naar Nederland als de afrit van Berchem worden afgesloten van 1 juli tot eind augustus. Richting Mortsel wordt alle verkeer omgeleid via afrit 5 Wilrijk, Vogelzanglaan, Jan van Rijswijcklaan (N177) en de R11. Richting Antwerpen neemt alle verkeer eveneens afrit 5 Wilrijk en vervolgens Vogelzanglaan, Jan van Rijswijcklaan (N177) en de R10. Op de Mechelsebrug zijn slechts twee rijstroken richting Mortsel ter beschikking. Richting het stadscentrum kunnen enkel de tram en de bus doorrijden. Vanuit de Elisabethlaan moet verkeer verplicht naar rechts richting Mortsel afdraaien. Plaatselijk verkeer op de Grotesteenweg dat naar Antwerpen-centrum wil, kan omrijden via de Ringlaan en de Beukenlaan of via de Fruithoflaan en de Posthofbrug.

Fietsers in beide richtingen op andere brughelft

Voor de fietsers verandert er weinig. Zij blijven in beide richtingen op de andere brughelft fietsen. Niet alle fietsoversteken aan het kruispunt met de Binnensingel zijn beschikbaar. Ter hoogte van de Koninklijkelaan zal afhankelijk van de werfsituatie één van de twee fietsoversteken niet toegankelijk zijn. Het Ringfietspad blijft altijd bereikbaar. Via het Ringfietspad en de Berchembrug kunnen fietsers eveneens de Ring en de Binnensingel oversteken.

Grote hinder van 7 tot en met 12 juli

Van 7 tot en met 12 juli sluit AWV het kruispunt van de Grotesteenweg met de Binnensingel grotendeels af. De werken starten op vrijdagavond 7 juli 21.00 uur en duren tot woensdagochtend 12 juli 04.00 uur. De aannemer werkt dan dag en nacht. Verkeer komende van station Antwerpen-Berchem zal doodlopen op de Binnensingel en wordt omgeleid via de Posthofbrug en de Fruithoflaan. Onderstaand plan geeft de beperkte rijbewegingen op het kruispunt weer. De verkeerssituatie op de Grotesteenweg vanaf de Koninklijkelaan tot aan de Binnensingel wijzigt nauwelijks. De oprit naar Nederland op de Ring gaat tijdelijk opnieuw open tijdens deze werkzaamheden. Vanuit de Elisabethlaan is de oprit via een rechtdoorbeweging beschikbaar.

Ook De Lijn onderbreekt het tramverkeer op het kruispunt Grotesteenweg met de Binnensingel in het weekend van 8 en 9 juli tot en met dinsdag 11 juli. Dat is noodzakelijk om de sporen te kunnen vernieuwen. Deze onderbreking valt samen met de tramonderbreking door de werken aan de Belgiëlei. Zo beperken ze de grootste hinder tot één lang weekend. 

Meer informatie

De meest recente informatie en alle details over de verkeerssituaties en het openbaar vervoer staan op de website van AWV (www.wegenenverkeer.be/grotesteenweg) en de website van De Lijn (www.delijn.be/routeplanner).