Overslaan en naar de inhoud gaan

Werken Grote Baan (N70) tijdelijk stilgelegd

Werken Grote Baan (N70) tijdelijk stilgelegd

Een deel van de werken op de Grote Baan in Melsele (Beveren) is tijdelijk stilgelegd. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en de gemeente Beveren namen deze beslissing omdat er onzekerheid is over de grondstalen afkomstig van de werfzone tussen de Sint-Elisabethstraat en de Torenstraat. De eerste resultaten van het bodemonderzoek tonen een licht verhoogde PFOS-concentratie. In afwachting van bijkomend onderzoek en de definitieve testresultaten daarvan, wordt uit voorzorg voorlopig niet gewerkt in de betreffende zone. 

Op vrijdag 14 januari is een nieuwe fase gestart van de werken op de Grote Baan in Melsele. De werf is verplaatst naar de zone vanaf de Sint-Elisabethstraat tot net voorbij de Torenstraat. Om de rioleringswerken aan te vatten, werd de verharding van de rijweg opgebroken en de werfzone klaargemaakt. Een erkende bodemsaneringsdeskundige nam ook grondstalen voor analyse. In één van de drie stalen werd een licht verhoogde concentratie van PFOS (3,4 microgram/kg ds) aangetroffen die hoger is dan de richtwaarde vastgelegd door OVAM voor vrij gebruik van gronden (3 microgram/kg ds). De waarden in de overige twee stalen liggen onder die richtwaarde, net zoals de waarden van de onderzochte stalen uit de voorgaande fases van de werken.

AWV en de gemeente Beveren namen kennis van deze vaststelling en hebben de werken stilgelegd, in afwachting van bijkomend bodemonderzoek en de definitieve resultaten ervan. In de loop van deze week zal de bodemdeskundige extra grondstalen nemen en verder onderzoek doen, om de vervuiling in kaart te brengen. Op basis van de definitieve resultaten, die ten laatste binnen twee weken worden verwacht, wordt het verdere verloop van de werf bekeken. De werfzone blijft intussen afgesloten voor het verkeer. 

De beslissing om de werf stil te leggen, heeft geen invloed op de afrondende werken die momenteel nog bezig zijn in de zone tussen de Essendreef en de Carrefour. Daar wordt o.a. de openbare verlichting, de bushaltes en de voetpaden afgewerkt.