Overslaan en naar de inhoud gaan

Werken aan zijwanden Brusselse buitenring tussen 29 juli en 18 augustus

Werken aan zijwanden Brusselse buitenring tussen 29 juli en 18 augustus

Het Agentschap Wegen en Verkeer werkt binnenkort aan de tunnelingang van de buitenring richting Zaventem. Daarom moet het verkeer daar tussen 29 juli en 18 augustus over één rijstrook rijden. Daarnaast zal de verkeersdrukte op de binnenring de komende maanden nog aanhouden.

> Fotoreportage werken

Verkeer van Waterloo naar Zaventem over één rijstrook

De betonnen zijwanden aan de in- en uitgangen van de tunnel krijgen een onderhoud. Net zoals bij de zijwand van de binnenring, wordt eerst het verouderde beton verwijderd. Daarna wordt nieuwe wapening geplaatst. De werken worden uitgevoerd tussen 29 juli en 18 augustus.

Om aan de zijwanden te kunnen werken, heeft de aannemer voldoende ruimte nodig. Daarom wordt er gedurende twee weken een rijstrook ingenomen. Het verkeer zal in die periode enkel over de linkerrijstrook door de tunnel kunnen rijden. 

De werken aan de zijwand van de tunnelingang van de binnenring - ook daar moest een rijstrook ingenomen worden om de werken veilig te kunnen uitvoeren (© MRPRODUCTIONS)

Ernstige hinder op binnenring tot half november  

Sinds de koker van de binnenring afgesloten is voor het verkeer vanuit Zaventem (sinds 8 juli), is de verkeersdrukte significant toegenomen. Veel mensen hebben in de file gestaan op de binnenring en in de ruime omgeving van het Leonardkruispunt. De verkeersleiders van het Verkeerscentrum zagen wachtrijen op de binnenring van drie kwartier tot een uur, met soms stapvoets verkeer, van in Wezembeek-Oppem en zelfs Sint-Stevens-Woluwe.

Op vrijdag 12 juli kon Wegen en Verkeer een bijkomende rijstrook openstellen voor het verkeer dat vanuit Zaventem komt en de E411 richting Namen neemt. De verwachting is dat  er daardoor de komende dagen iets minder verkeershinder zal zijn. Maar zelfs met die extra rijstrook moeten weggebruikers rekening houden met ernstige hinder op de binnenring tot half november.  

15 cm asfalt afgefreesd  

De koker van de binnenring is afgesloten, omdat de betonnen vloerplaat geen onderhoud kan krijgen terwijl er nog verkeer door de tunnel rijdt. Er moeten immers over de hele oppervlakte van 6000 vierkante meter herstellingen gebeuren. Op 10 en 11 juli werd 15 cm asfalt afgefreesd, zodat het onderhoud kan beginnen. Als het onderhoud van de vloerplaat achter de rug is, komt er bovenop de vernieuwde vloerplaat een nieuwe wegopbouw in asfalt.

Freeswerken 10 en 11 juli (15 cm asfalt werd afgefreesd) (© MRPRODUCTIONS)

A.u.b. omrijden via Vierarmenkruispunt of afrit Maleizen E411, NIET via afrit Jezus-Eik

Omwille van de tijdelijke verkeerssituatie op het Leonardkruispunt is de linksafslagbeweging van Waterloo naar Oudergem afgesloten. Die situatie blijft in voege tot half november.

Wegen en Verkeer vraagt aan die bestuurders om via het Vierarmenkruispunt te rijden, ofwel om door te rijden tot aan het op- en afrittencomplex van Maleizen en daar een keerbeweging te maken. We vragen expliciet om niet te keren in Jezus-Eik. Aan dit op- en afrittencomplex en de Kersenbomenlaan is het in de situatie zonder werken vaak al  heel druk. Als er nog eens veel automobilisten bij komen die daar een keerbeweging maken, worden de wachtrijen heel lang - tot grote frustratie van de mensen die er in de buurt wonen en de handelaars in op de Brusselsesteenweg.

Vanaf najaar 2024 werken aan tunnel van de E411

Tussen half september en half november zal er in bepaalde fasen nog aanzienlijke hinder zijn voor de binnenring, maar voor die periode is er nog geen detailplanning beschikbaar. Net zoals de afgelopen maanden (sinds de start van de werken in april 2023) zal de tunnel van de ring ‘s avonds en ‘s nachts afgesloten worden tot eind dit jaar. Ook overdag zal er hinder zijn, maar we weten nog niet precies wanneer en waar. Zodra er een detailplanning is, delen we die informatie.

In het najaar starten er ook onderhoudswerken aan de tunnel van de E411 en aan de fiets- en paardentunnel onder het Leonardkruispunt. De werken in de tunnel van de E411 zullen zeker duren tot de zomer van 2025, en mogelijk nog later. De komende maanden deelt Wegen en Verkeer geregeld updates via de nieuwsbrief en wegenenverkeer.be/leonardtunnel.