Overslaan en naar de inhoud gaan

Werken aan fietsvoorzieningen gewestwegen Lummen in 2021

Werken aan fietsvoorzieningen gewestwegen Lummen in 2021

2021 kondigt zich aan als een druk jaar in de omgeving van de Grote Baan, Blanklaarstraat en Meldertsebaan in Lummen, op de provinciegrens met Vlaams-Brabant. Het Agentschap Wegen en Verkeer, Fluvius, Aquafin en de gemeente Lummen werken er immers (verder) aan drie projecten die de veiligheid voor alle weggebruikers stevig moet verhogen op en rond de gewestwegen. De aanleg van fietspaden op de Blanklaarstraat richting Tessenderlo en een rotonde op het kruispunt Zwarte Ring starten in 2021. Aan de Meldertsebaan werkt men nog verder  tot de zomer.

Op het kruispunt van de Grote Baan (N29) met de Meldertsebaan en Blanklaarstraat (N725)  worden de huidige verkeerslichten vervangen door een rotonde met vrijliggende fietspaden en oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers. Fluvius en de gemeente Lummen stappen mee in het verhaal om meteen ook gescheiden rioleringen en een bufferbekken aan te leggen in enkele zijstraten in de omgeving (Baanhuisstraat, Borgersstraat, Heuvelweg). 
Met deze ingrepen wil AWV de veiligheid en de doorstroming voor alle weggebruikers verbeteren.  

Het openbaar onderzoek van de omgevingsvergunning voor dit project loopt nog tot 26 december 2020. Na afronding van de nodige grondverwervingen kunnen de werken vermoedelijk in het voorjaar 2021 aanvatten.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare werken, Lydia Peeters:
“Ik ben tevreden dat het project van het gevaarlijke punt op het kruispunt Zwarte Ring de laatste maanden in een stroomversnelling kwam. Dat is immers altijd een complex verhaal gebleken tussen een veelheid aan partners op de provinciegrens. Het kruispunt staat al sedert 2002 op de lijst van (historische) gevaarlijke punten, eindelijk krijgt de fietser er volgend jaar de plek die hij verdient.”

Fietspaden op de N725 Blanklaarstraat en Meldertsebaan
Daarnaast zal er onder leiding van de gemeente Lummen begin 2021 ook gestart worden met de aanleg van rioleringen en veilige fietspaden op de Blanklaarstraat (N725), tussen het kruispunt Zwarte Ring (N29) en de grens met Diest. Die werken worden afgestemd met de aanleg van de rotonde, om de hinder zoveel mogelijk samen te ballen. 

Ook in de omgeving Meldertsebaan (N725) werkt men nog tot de zomer aan de nieuwe riolering en het vernieuwen van de doortocht met fietsveilige infrastructuur. In een latere fase zal ook later nog het ontbrekende stukje tussen het kruispunt Zwarte Ring en Meldert worden vernieuwd. 

Digitale infosessies 
Volgende week vinden er twee digitale infosessies plaats, waarvoor men kan inschrijven via de webpagina www.wegenenverkeer.be/lummen. De deelnemers ontvangen na inschrijving de instructies en een link naar de sessie: 

  • di. 8/12 om 19.30u - kruispunt Grote Baan N29 x Meldertsebaan N725 (i.k.v. omgevingsvergunning)
  • do. 10/12 om 19.30u - fietspaden Blanklaarstraat N725 (i.k.v. uitvoering werken)