Overslaan en naar de inhoud gaan

Werf Grotesteenweg (N1) in Berchem zit op schema: nieuwe fase vanaf 29 juni

Zware hinder voor verkeer richting Mortsel

De vernieuwing van de Mechelsebrug en de Grotesteenweg (N1), van het kruispunt met de Uitbreidingstraat tot en met het kruispunt met de Elisabethlaan (N173), zit op schema. Binnenkort start een nieuwe fase op de werf. Van 29 juni (05.00 uur) tot en met 2 september (05.00 uur) vernieuwt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) de westzijde van de Mechelsebrug. Alle rijstroken en het fiets- en voetpad op de N1 richting Mortsel worden hiervoor afgesloten. De Elisabethlaan (N173) loopt ook dood op de N1. Doorgaand verkeer richting Mortsel volgt een omleiding via de A12, afrit 5 Wilrijk, Vogelzanglaan, Jan van Rijswijcklaan (N177), Boomsesteenweg (N177) en R11. Fietsers kunnen in beide richtingen op de andere brughelft fietsen of één van de gesignaliseerde alternatieve routes nemen. Tram- en busverkeer richting Mortsel blijft mogelijk.

De heraanleg van de Grotesteenweg startte in mei vorig jaar aan de oostzijde. Op zaterdagochtend 29 juni start de renovatie aan de westzijde van de Mechelsebrug. Verkeer richting Mortsel kan daardoor niet passeren tot en met 2 september. Voor het openbaar vervoer en de fietsers blijft de doorgang verzekerd. Tramverkeer rijdt beurtelings over één spoor. Voor de bussen naar Mortsel wordt een aparte busbaan voorzien. Fietsers kunnen aan de overkant van de brug in beide richtingen fietsen of één van de gesignaliseerde alternatieve routes nemen en zo de werfzone vermijden.

Beperkte rijbewegingen aan op- en afrit Ring (R1)

Door de werken is de oprit van de Ring (R1) naar Nederland enkel bereikbaar komende vanuit Mortsel. Vanop de afrit naar Berchem kan verkeer enkel rechts afslaan richting de Binnensingel (R10). Plaatselijk verkeer van Berchem naar Mortsel volgt de omleiding via Posthofbrug, Roderveldlaan en Fruithoflaan. Doorgaand en zwaar verkeer volgt de omleiding via de A12, afrit 5 Wilrijk, Vogelzanglaan, Jan van Rijswijcklaan (N177), Boomsesteenweg (N177) en R11.

Ook de Elisabethlaan (N173) loopt tijdens de werken dood op de Grotesteenweg (N1). Lokaal verkeer vanuit Wilrijk naar Antwerpen-centrum rijdt via de Prins Boudewijnlaan (N173), Ringlaan en N1.

Beperkte oversteekplaatsen voor voetgangers en fietsers op kruispunt met Binnensingel

De oversteekplaatsen op de Binnensingel (R10) richting Mortsel en op de Grotesteenweg (N1) aan de kant van Mortsel zijn afgesloten. Fietsers en voetgangers gebruiken de twee andere oversteken op het kruispunt. Fietsverkeer op de Mechelsebrug fietst in beide richtingen aan de oostzijde (kant Brilschanspark). De oversteekplaats tussen de Elisabethlaan en het Ringfietspad blijft afgesloten. Fietsers steken over aan de Koninklijkelaan. Door de grote hinder van de werken wordt doorgaand fietsverkeer aangeraden om één van de gesignaliseerde fietsroutes op grotere afstand te nemen.

Zware verkeershinder van 22 tot en met 27 augustus

Momenteel voorziet AWV van donderdagavond 22 (20.00 uur) tot en met dinsdagochtend 27 augustus (05.00 uur) de asfaltering- en markeringswerken op het kruispunt met de Binnensingel. Hiervoor moet het agentschap het kruispunt bijna volledig afsluiten. Enkel de rijstroken vanuit Mortsel richting Berchem station zijn beschikbaar. In deze fase past het busverkeer haar dienstregeling ook aan. Voor plaatselijk fietsverkeer wordt op de Binnensingel een oversteekplaats door de werfzone voorzien. 

Verkeershinder tot 2 september

Tot en met 2 september gelden de omleidingen voor verkeer richting Mortsel. Als alles vlot verloopt, kan het projectteam de werf afronden tegen eind september. In het najaar voert AWV de laatste afwerkingen uit. De hinder op de Grotesteenweg blijft dan zeer beperkt.

Meer informatie

De werken zijn afhankelijk van gunstige werf- en weersomstandigheden. De planning kan bijgevolg nog wijzigen. De meest recente informatie en alle details over de verschillende verkeerssituaties staan op de website van AWV (wegenenverkeer.be/grotesteenweg) en de website van De Lijn (www.delijn.be/routeplanner).