Welkom fietsers: vernieuwde fietspaden langs de Brusselsesteenweg ingehuldigd met fietsactie
Net voor de herfstvakantie op 28 oktober rondde het Agentschap Wegen en Verkeer de werken af aan de fietspaden op de Brusselsesteenweg (N4). Tussen Overijse centrum en Jezus-Eik kregen de vrijliggende fietspaden een nieuwe asfaltverharding en markeringen. Fietsers richting Brussel zijn op donderdagochtend 10 november door Wegen en Verkeer getrakteerd op een warme kop koffie en een lekkere granenreep. Door de actie werden de fietsers samen met de verbeterde fietspaden in de kijker gezet.
Meer fietscomfort in beide richtingen op drukke schoolroute
“De Brusselsesteenweg is een belangrijke verkeersas in Overijse waar veel pendelaars, schoolkinderen en recreatieve fietsers gebruik van maken. Nu de fietspaden vernieuwd zijn, zal er een stuk comfortabeler gefietst kunnen worden over de nieuwe asfaltverharding.”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare werken Lydia Peeters. “In Vlaanderen is er momenteel een positieve fietstendens die ik wil vasthouden en verder wil stimuleren. Mensen zullen nog meer fietsen als dit veilig en comfortabel kan.”, aldus Lydia Peeters.
Vernieuwd fietspad over drie kilometer lang
Vanaf 29 augustus tot eind oktober 2022 werd er 8 weken lang aan de vernieuwing van de fietspaden in beide richtingen langsheen de Brusselsesteenweg (N4) gewerkt. De huidige verouderde fietspaden in klinkers zijn in beide richtingen over een drietal kilometer omgevormd naar een fietspad in asfalt tussen het kruispunt met Schavei in Overijse en het kruispunt met de Graaf Joseph de Meeusstraat in Jezus-Eik. De breedte van de fietspaden werd behouden. “Als gemeente hebben we een ambitieus fietsbeleidsplan uitgewerkt. We willen veilige fietsverbindingen tussen alle dorpskernen en veilige schoolroutes. We zijn blij dat het Agentschap Wegen en Verkeer onze ‘fietsinspanningen’ ondersteunt. Zij maken werk van comfortabele fietspaden in asfalt langs de gewestwegen. Als gemeente realiseren we stap per stap rustige fietsroutes die kinderen en recreatieve fietsers toelaten veilig elke dorpskern te bereiken”, aldus schepen voor mobiliteit Peter Lombaert.
Meerdere verbeterprojecten op de Sint-Jansbergsesteenweg (N253)
De fietspaden in Overijse zijn overigens niet het enige project op de gewestweg N253 die zich uitstrekt tot in Leuven. In totaal werd er op drie plaatsen in Huldenberg en twee plaatsen in Bertem meer zichtbaarheid en ruimte gemaakt voor fietsers en voetgangers in samenwerking met de gemeenten. Dit als voorbereiding en afwachting van de volledige herinrichting van de gewestweg N253.
Op dezelfde Sint-Jansbergsesteenweg, maar dan in Leuven verbeterde Wegen en Verkeer tegen half oktober over 300 meter het fietspad in betonklinkers tussen de Groenestraat en de Oude Nijvelsebaan. Ook hier werden eerst de betonklinkers tot op de fundering uitgebroken en werd er nadien een verhoogd fietspad in asfalt aangelegd en met nieuwe boordstenen afgewerkt.
Meer investeren in fietspaden
Nog nooit werd er in Vlaanderen zoveel geïnvesteerd in fietsinfrastructuur. “We investeren deze legislatuur meer dan 1 miljard euro in fietsinfrastructuur. En dat is nodig. Willen we meer mensen op de fiets, dan moeten wij als overheid ervoor zorgen dat het veilig en comfortabel kan en daar staan investeringen tegenover. Het werk is nog niet af, maar we werken komende jaren hard verder op het terrein", besluit Peeters.