Overslaan en naar de inhoud gaan

Wegen en Verkeer bouwt nieuwe brug over de E40 in Affligem

Wegen en Verkeer bouwt nieuwe brug over de E40 in Affligem

Even terugspoelen naar oktober 2010: toen reed een vrachtwagen op de E40 in Affligem tegen de brug van de Lombeekstraat. Om veiligheidsredenen werd de brug nadien afgebroken. Sindsdien ontbreekt er een lokale verbinding tussen Essene (Affligem) en Sint-Katherina-Lombeek (Ternat).  De beheerder van de E40, het Agentschap Wegen en Verkeer, en het gemeentebestuur van Affligem beslisten dat er in de plaats van de oude brug een nieuwe brug komt voor voetgangers, fietsers en lokaal autoverkeer. Op 17 augustus start een aannemer in opdracht van Wegen en Verkeer met de voorbereidingen voor de bouw van de nieuwe brug. 

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: “De nieuwe brug is vooral bedoeld voor fietsverkeer maar lokaal autoverkeer kan er ook nog steeds gebruik van maken. Met een breed fietspad langs beide zijden van de brug, kunnen fietsers op een veilige en comfortabele manier de brug oversteken. Eind augustus worden de eerste voorbereidingen getroffen zodat in november gestart kan worden met de eigenlijke aanleg van de brug die terug zorgt voor een lokale verbinding tussen Essene en Sint-Katherina-Lombeek.”

Voor meer informatie, o.a. een (technisch) plan van de nieuwe brug: www.wegenenverkeer.be/brug-lombeekstraat 

Nieuwe brug op maat van fietsers

De nieuwe brug wordt een belangrijke fietsverbinding tussen Essene (Affligem) en Sint-Katherina-Lombeek (Ternat), aan weerskanten van de E40. Dat de brug vooral voor fietsers is bedoeld, blijkt ook uit het ontwerp. Zo komen op de brug twee fietspaden van telkens 2,5 meter breed. Met de auto kan je ook over de brug. Voor auto’s is in het midden van de weg een strook van 3 meter breed voorzien, zodat automobilisten beurtelings over de brug kunnen rijden. 

Start aanleg brug in november 

Op 17 augustus begint een aannemer in opdracht van Wegen en Verkeer met de voorbereidingen voor de aanleg van de nieuwe brug. Gedurende enkele weken zal hij snoei- en rooiwerken uitvoeren om plaats te maken voor de nieuwe brug. Aansluitend daarop zullen er sonderingen gebeuren om de staat van de grond te testen waar de landhoofden van de brug op zullen rusten. De eigenlijke aanleg van de brug start dan in de maand november. 

E40 een of twee weekends volledig afgesloten 

Tijdens het overgrote deel van de werken zal er weinig hinder zijn voor het verkeer. Het verkeer op de E40 zal ter hoogte van de brug, tussen de op- en afrittencomplexen van Ternat (nr. 20) en Affligem (nr. 19), over versmalde rijstroken moeten rijden met een snelheidsbeperking van 70 kilometer per uur. Maar er blijven drie (versmalde) rijstroken in gebruik in beide rijrichtingen. Op het einde van de werken, bij het plaatsen van de liggers van de brug, zal de aannemer de E40 gedurende een of twee weekends de E40 moeten afsluiten. Dat zal waarschijnlijk tegen het einde van het jaar gebeuren. Zodra er een definitieve planning is voor die afzettingen, zal Wegen en Verkeer dat via de media communiceren.