Overslaan en naar de inhoud gaan

Vrijliggende fietspaden met oversteken aan rotonde Sint-Huibrechts-Lille

Vrijliggende fietspaden met oversteken aan rotonde Sint-Huibrechts-Lille

Het Agentschap Wegen en Verkeer werkt vanaf maandag 2 oktober 2023 aan vrijliggende fietspaden aan de rotonde nabij de kanaalbrug in Sint-Huibrechts-Lille. Die ingreep zal de verkeersveiligheid en zichtbaarheid van actieve weggebruikers op de rotonde verhogen. De werken duren een 6-tal weken en verlopen in 3 opeenvolgende fases. Voor fietsers en gemotoriseerde voertuigen zijn er lokale omleidingen en bijhorende verkeershinder.

Aangepaste fietsinfrastructuur aan Peerderbaan x Venderstraat

De rotonde aan de Peerderbaan x Venderstraat x Jos Verlindenstraat x Oude Brugstraat x Lille Dorp wordt uitgerust met vrijliggende fietspaden en veilige oversteekplaatsen op de vijf aansluitende takken. Zo komen fietsers op de rotonde niet langer in contact met gemotoriseerde weggebruikers en dat verbetert de veiligheid voor fietsers op weg naar school en het toeristisch fietsroutenetwerk.

Op de N748 kunnen voetgangers en fietsers in 2 tijden oversteken en wachten in de middenberm. De fietspaden worden aangesloten op de bestaande fietsinfrastructuur in de zijstraten en in een vloeiende beweging aangelegd voor meer rijcomfort. Door deze aangepaste fietsinfrastructuur veranderen wel de voorrangsregels. Fietsers zullen voortaan voorrang moeten verlenen aan de andere weggebruikers. 

De werken worden in 3 fases uitgevoerd en duren telkens ca. 2 weken bij gunstige weersomstandigheden. Fase 1 gaat in vanaf 2/10. Men start aan de noordwestkant van de rotonde (Jos Verlindenstraat, Oude Brugstraat, Venderstraat). In fase 2 volgt de zuidwestkant (Jos Verlindenstraat, Peerderbaan) en tot slot de oostkant (Venderstraat, Lille Dorp,  Peerderbaan). Er zullen ter voorbereiding op ruimere rioleringswerken in de Oude Brugstraat en Zandstraat ook al plaatselijke nutswerken uitgevoerd worden. 

Minderhinder-maatregelen: fietsomleiding, beurtelings verkeer N748, Lille Dorp en Oude Brugstraat onderbroken

Voetgangers worden rond de werfzone geleid. Fietsverkeer wordt omgeleid over de Kruisstraat, Oude Brugstraat en De Vaart. In fase 2 komt daar een extra omleidingslus over de Zandstraat bij. In de laatste fase, een uitbreiding over de School- en Smeelstraat. 

Verkeer op de Peerderbaan/Jos Verlindenstraat blijft beurtelings in 2 richtingen mogelijk met tijdelijke verkeerslichten, plaatselijk aan een vertraagde snelheid. De aansluiting naar Lille Dorp op de rotonde wordt onderbroken, maar blijft bereikbaar via lokale wegen. In fase 1 wordt de doorgang tussen de Oude Brugstraat en de rotonde in beide richtingen onderbroken. In de daaropvolgende fases geldt eenrichtingsverkeer op de Oude Brugstraat richting het kanaal. 

De werken hebben ook een invloed op de dienstregeling van De Lijn. 

Kantwissel voor renovatiewerken kanaalbrug Sint-Huibrechts-Lille op 27/09

Op woensdag 27 september wordt het verkeer op de brug naar het andere rijvak omgezet. De werken zijn dan halfweg en duren bij optimale weer- en werfomstandigheden nog tot eind oktober. Fietsers zullen dan in 2 richtingen op het reeds vernieuwde fietspad kunnen rijden. Voor gemotoriseerde voertuigen blijven het eenrichtingsverkeer op de Venderstraat (N748) en de omleiding tot het einde van de werken van kracht via de Jos Verlindenstraat richting de Hamonterweg. Verkeer van noord (Achel) naar zuid (Sint-Huibrechts-Lille) over de brug blijft mogelijk.