Overslaan en naar de inhoud gaan

Voorkeursalternatief fietsveilige oplossing kruispunt Elfde-Liniestraat Hasselt

Voorkeursalternatief fietsveilige oplossing kruispunt Elfde-Liniestraat Hasselt

Het Agentschap Wegen en Verkeer onderzoekt de mogelijkheden om het kruispunt van de Grote Ring (R71) met de Elfde-Liniestraat in Hasselt op termijn duurzaam te optimaliseren. In een participatief ontwerptraject wordt gestreefd naar een veilige oplossing voor alle weggebruikers. AWV wil zoveel mogelijk partners en burgers betrekken bij het project. Vanavond legt het studiebureau de alternatieven voor de fietstunnel voor aan de burgers tijdens een digitale infosessie. Daarna kan het voorkeursontwerp technisch worden uitgewerkt. Uitvoering is voor over enkele jaren.

Het kruispunt van de Elfde-Liniestraat met de Grote Ring (Gouverneur Verwilghensingel R71) kent vandaag een aantal uitdagingen. Enerzijds verloopt de doorstroming moeizaam tijdens de spits doordat de weg veel verkeer moet verwerken (zowel vracht-, auto-, als busverkeer). Bovendien steken er veel studenten te voet of per fiets de weg over om zich naar de (hoge)scholen te begeven. Anderzijds kan het kruispunt nog veiliger voor fietsers en voetgangers. De studie stond even op pauze tot er duidelijkheid kwam over de impact van andere projecten op het kruispunt, maar gaat nu volop verder.



Burgers positief over het initiatief

408 studenten en Hasselaars deden in de nazomer 2020 mee aan de bevraging en de interviews op het terrein. Ze plaatsten ook 833 aandachtspunten op een digitale kaart.

In de bevraging bleek een grote steun voor de aanleg van een fietstunnel als oplossing voor zowel de veiligheid voor fietsers en voetgangers als de doorstroming op de R71.



Over 4 alternatieven naar een voorkeursalternatief

De rijke input van de participatie, overleg met de Stad Hasselt en andere stakeholders leidde tot 4 alternatieven voor de fietstunnel. Het projectteam legde de 4 alternatieven voor aan de stakeholders en het brede publiek, en legt nu het concept van het voorkeursalternatief voor.



Er wordt straks verder gewerkt aan een concreet ontwerp met een fiets- en voetgangerstunnel die aan de westkant van het kruispunt onder de Grote Ring door zal lopen.  Het kruispunt voor gemotoriseerd verkeer zou daarbij op de huidige hoogte blijven liggen. Ook aan de noordzijde wordt er onder de Elfde-Liestraat een fiets- en voetgangerstunnel voorzien langsheen de Grote Ring. 

Verdere verloop: uitvoering over enkele jaren

Nu kan de startnota voor het project afgerond worden en begint de concrete technische uitwerking van het ontwerp. 



Het projectteam wil ook graag studenten van de campus verder betrekken in de artistieke aankleding van de tunnel. 



De startdatum van de bouw van deze fiets- en voetgangerstunnels is nog onduidelijk, gezien er voorafgaand nog een aantal stappen gezet dienen te worden in het proces. 

Concept voorkeursalternatief kruispunt R71 x Elfde Liniestraat:
FIETSVEILIGE OPLOSSING KRUISPUNT ELFDE-LINIESTRAAT: VERDER ONTWERP VAN VOORKEURSALTERNATIEF

Op het beeldmateriaal dat u samen met dit bericht bezorgd wordt, is copyright van toepassing. Het Agentschap Wegen en Verkeer vraagt met aandrang om bij publicatie van dit beeldmateriaal op online en offline media '© AWV' te vermelden als bijschrift bij het beeldmateriaal.