Overslaan en naar de inhoud gaan

Voorbereidingen voor nieuwe fietspaden op Aarschotbaan en Liersesteenweg starten maandag

Voorbereidingen voor nieuwe fietspaden op Aarschotbaan en Liersesteenweg starten maandag

Op maandag 31 januari start het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) met de voorbereidende werken voor de aanleg van de nieuwe fietspaden op de Aarschotbaan en Liersesteenweg (N10) en de bouw van de ovonde Fabiola in Heist-op-den-Berg. Het bouwrijp maken duurt ongeveer een maand. Doorgaand fietsverkeer volgt een omleiding. Aansluitend starten de nutsmaatschappijen met het vernieuwen van de nutsleidingen en zal er ook verkeershinder zijn voor het gemotoriseerd verkeer. In totaal duren de voorbereidende nutswerken tot het najaar van 2022.

“Deze werken gelden als voorbereiding voor de volledige vernieuwing van de fietspaden langs de N10 in Heist-op-den-Berg, Putte en Berlaar”, verduidelijkt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.

 

Fietsomleiding tijdens bouwrijp maken

Tijdens het verwijderen van planten, struiken en bomen geldt een omleiding voor doorgaand fietsverkeer. Een maand later, wanneer onder de rotonde wordt geboord voor de aanleg van de nutsleidingen, wordt het verkeer op de Mechelsesteenweg ter hoogte van de rotonde omgeleid. De boringen duren zo’n twee à drie maanden. De Lijn zal haar dienstregeling dan ook aanpassen.

Beurtelings verkeer tijdens verleggen nutsleidingen

Na de boringen verleggen de nutsmaatschappijen de nutsleidingen aan elke zijde van de N10 en rondom de rotonde. Hiervoor wordt een rijstrook ingenomen op de N10. Beurtelings verkeer door middel van verkeerslichten blijft mogelijk ter hoogte van de werfzone. Fietsers volgen dezelfde fietsomleiding als tijdens het bouwrijp maken. In totaal duren de voorbereidende werken tot het najaar van 2022, zodat aansluitend de rioleringswerken kunnen beginnen.

Volledige vernieuwing van fietspaden op N10

Het Agentschap Wegen en Verkeer plant een volledige vernieuwing van de fietspaden langs de N10 in Heist-op-den-Berg, Putte en Berlaar. “Het traject is in totaal meer dan 10 km lang”, aldus minister Peeters. “De nieuwe fietspaden worden gescheiden van de rijweg door middel van een berm of gracht wat de verkeersveiligheid ten goede komt.”
 
De rotonde Fabiola in Heist-op-den-Berg ligt op dat traject en gaat plaatsmaken voor een ovonde die de verkeersveiligheid en doorstroming moet verbeteren. Een extra tak zal aansluiten op de Wouwerstraat. Vijf fietstunnels zullen de veiligheid verhogen voor zachte weggebruikers. ‘Ovonde Fabiola’ is het eerste deelproject van deze grootschalige herinrichting.

Meer info

De meest actuele informatie is steeds beschikbaar op www.wegenenverkeer.be/heist-op-den-berg en www.wegenenverkeer.be/putte. Geïnteresseerden kunnen zich via de site ook abonneren op een digitale nieuwsbrief van AWV over het project.