Overslaan en naar de inhoud gaan

Voorbereidende werken voor vernieuwing brandleiding Frans Tijsmanstunnel (R2) starten op 7 augustus

Voorbereidende werken voor vernieuwing brandleiding Frans Tijsmanstunnel (R2) starten op 7 augustus

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) start vanaf maandag 7 augustus met voorbereidende werken voor de vernieuwing van de brandleiding in de Frans Tijsmanstunnel (R2) in de Antwerpse haven. Deze werken zullen de eerste weken geen hinder met zich meebrengen. Vanaf 9 september ondervindt het verkeer wel impact. Er geldt een omleiding.

De brandleiding in de Tijsmanstunnel is verouderd. Om de veiligheid te garanderen, zorgt AWV voor een vernieuwing van de volledige leiding in beide kokers. Het gaat over zo’n 1,2 kilometer aan buizen waardoor water opgepompt wordt voor de brandweer in geval van incidenten. Tegelijk neemt de aannemer 46 aansluitingspunten onder handen, 22 per koker en één aan elke tunnelmond. Op die punten sluit de brandweer haar brandslang aan indien nodig. Na de vernieuwing plaatst de aannemer nog een isolatielaag over de brandleiding om bevriezing van het bluswater tijdens de wintermaanden te voorkomen.

Werken tijdens nacht- en weekendsluitingen

De voorbereidende werken starten op maandag 7 augustus en duren tot en met vrijdag 15 september. Tot zaterdag 9 september brengen deze werken geen verkeershinder met zich mee. Nadien starten de werken mét verkeershinder. De detailplanning met weekend- en nachtafsluitingen in september is te raadplegen via de website van het Vlaams Verkeerscentrum

De eigenlijke werkzaamheden aan de brandleiding gaan van start op zondagavond 5 november 20.00 uur en vinden eveneens plaats tijdens nacht- en weekendafsluitingen. De ingrepen duren uiterlijk tot eind april 2024, rekening houdend met enkele reserveweken.

Hinder blijft beperkt, omleiding voorzien

Tijdens de sluitingen richting Nederland geldt een omleiding via de Scheldelaan (N101) – complex Zandvliet. Verkeer richting Gent volgt een omleiding via de A12 – N101. Doorgang voor de hulpdiensten is steeds verzekerd.

Meer info
De planning is opgemaakt onder voorbehoud van gunstige werfomstandigheden en kan bijgevolg nog aangepast worden. De meest actuele informatie over de hinder is steeds terug te vinden op de website van het Vlaams Verkeerscentrum via www.verkeerscentrum.be. Meer info over de werken is te raadplegen via www.wegenenverkeer.be/antwerpen.