Overslaan en naar de inhoud gaan

Voorbereidende werken van start voor trompetaansluiting A19-R8 in Kortrijk

Voorbereidende werken van start voor trompetaansluiting A19-R8 in Kortrijk

Op dinsdag 15 februari start een aannemer in opdracht van Wegen en Verkeer met de eerste werken voor de trompetaansluiting van de A19 met de R8 in Kortrijk, namelijk het bouwrijp maken van het terrein. Het complex wordt de komende jaren volledig heringericht, zodat er komaf gemaakt wordt met files en ongevallen op het knooppunt. De eerste voorbereidende werken zorgen voor weinig hinder.

“Het lichtengeregelde  gevaarlijke complex van de A19-R8 is al 25 jaar een doorn in het oog van vele weggebruikers,” zegt Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken. “Met deze nieuwe trompetaansluiting met nieuwe op-en afritten en een nieuwe brug over de R8  kiezen we resoluut voor meer verkeersveiligheid en een vlottere doorstroming, wat absoluut nodig is. Ik ben tevreden dat de voorbereidende werken nu van start gaan en dat er later dit jaar een schop in de grond gaat, zodat het verkeer rond Kortrijk en Wevelgem in de toekomst vlotter en veiliger kan verlopen.”

Lange files en ongevallen in ‘de put’



De doorstroming op het complex van de A19 met de ring rond Kortrijk (R8) moet dringend aangepast worden. Tijdens de spits sta je vaak lang aan te schuiven in ‘de put’, zoals het complex ook genoemd wordt. En dat brengt gevaarlijke situaties met zich mee. Door de nieuwe aansluiting wordt de doorstroming en de veiligheid drastisch verbeterd.

 

Terrein bouwrijp maken voor aanleg trompetaansluiting



Dinsdag 15 februari start de aannemer met het rooien van bomen in de buurt van het complex. Zo kan het terrein bouwrijp gemaakt worden en kan de aannemer metingen uitvoeren om de aanleg van de trompetaansluiting voor te bereiden. Deze rooiwerken veroorzaken weinig hinder voor het verkeer. Indien nodig wordt er buiten de spits een veiligheidsstrook ingenomen, die aangeduid zal worden met mobiele signalisatie. Deze voorbereidende werken duren tot eind februari.

 

De bomen die gerooid worden, worden gecompenseerd. Als de werken aan de trompetaansluiting klaar zijn, wordt er meer dan 7.000 m² opnieuw bebost rond het complex. Daarnaast wordt er meer dan 3,5 hectare bos aangeplant op een andere locatie.

Volgende werken starten in zomer



Vanaf maart gaat de aannemer verder aan de slag met de voorbereidingen voor de trompetaansluiting: het aanvragen van vergunningen, studiewerk, plannen en faseringen opmaken,... Volgens de huidige planning kunnen de werken dan verdergezet worden in de zomer. Wanneer hier meer nieuws over is, volgt een nieuwe perscommunicatie.

Meer weten?



Actuele informatie over het project vindt u op wegenenverkeer.be/kortrijk of op wegenenverkeer.be/wevelgem.