Overslaan en naar de inhoud gaan

Volgende week starten voorbereidende nutswerken aan kruispunt Haspengouwlaan en Montenakenweg

Volgende week starten voorbereidende nutswerken aan kruispunt Haspengouwlaan en Montenakenweg

Vanaf maandag 27 maart starten de voorbereidende werken voor de vernieuwing van het kruispunt van de Haspengouwlaan (N3) met de Montenakenweg. De nutsmaatschappijen onder leiding van Fluvius werken met beperkte hinder voor het verkeer. Ten vroegste vanaf mei volgen de effectieve infrastructuurwerken aan het kruispunt. In het najaar van 2023 zouden de werken afgerond zijn. 

De nutsbedrijven vernieuwen en verplaatsen hun kabels en leidingen voor water, gas, elektriciteit en telecom. Ze starten maandag 27 maart aan de noordzijde van de Montenakenweg, kant centrum. Gemotoriseerd verkeer ondervindt beperkte verkeershinder. Vervolgens werken ze aan de zuidzijde Montenakenweg, kant opvangcentrum. Ze eindigen op de N3 richting N80, waar het dubbelrichtingsfietspad komt. 

Vernieuwing kruispunt vanaf mei 2023 tot najaar

De vernieuwing van het kruispunt gebeurt in dezelfde fases van de nutsmaatschappijen. Zodra zij klaar zijn aan de noordzijde van het kruispunt start AWV daar met infrastructuurwerken. Dat is ten vroegste vanaf mei. Er komen nieuwe verkeerslichten en veilige fietsoversteken. Aan de zuidkant van de Haspengouwlaan legt AWV het definitief dubbelrichtingsfietspad tot aan het kruispunt met de N80. De infrastructuurwerken duren zo’n 5 maanden, tot het najaar van 2023. Wegenwerken zijn afhankelijk van werf- en weersomstandigheden. De planning kan dus nog wijzigen.

Beveiligde fietsstrook en versmalde rijstroken op Haspengouwlaan tijdens infrastructuurwerken

De aannemer werkt in fases om de hinder op het verkeer en de omgeving enigszins te milderen. Voor fietsers is een beveiligde fietsstrook voorzien op de rijweg tussen op- en afrit N80 en het kruispunt met de Montenakenweg. Er komt een tijdelijke fietsoversteekplaats om de Haspengouwlaan te kruisen. Aan kant centrum is een omleiding via de kleine Naamsesteenweg.

Gemotoriseerd verkeer op N3 blijft mogelijk, evenwel met hinder. In elke rijrichting blijft één versmalde rijstrook beschikbaar met snelheidsbeperking. Aan de kant van het kruispunt waar gewerkt wordt, is de zijstraat afgesloten. Het stadscentrum blijft bereikbaar via de rotonde Stayen en Tiensesteenweg (N3e). 

Ook fietstunnel  

In een volgende fase, ten vroegste in de loop van 2024,  gaat AWV een fietstunnel aanleggen langs de N3, onder de op- en afrit van de Naamsesteenweg (N80). In het verlengde daarvan komt nog een ontbrekend stuk fietspad onder de brug van de N80, dat zal aansluiten op het bestaande fietspad van de Kapelstraat richting Brustem.