Vlaamse “fietsrelance”, ook in Vlaams-Brabant (Naamsepoort Leuven al afgewerkt)
Op 1 juli wordt de nieuwe regeling van de verkeerslichten aan de Naamsepoort in Leuven in gebruik genomen, nadat het Agentschap Wegen en Verkeer de afgelopen drie maanden de inrichting van het drukke kruispunt verbeterde. Fietsers en voetgangers hebben nu meer ruimte om veiliger en vlotter voorbij dit drukke knooppunt te geraken. “De herinrichting was mogelijk dankzij de relancemiddelen voor fietsinfrastructuur. De komende maanden zal Wegen en Verkeerop een hele reeks andere locaties in Vlaams-Brabant werken uitvoeren die kaderen binnen het relanceplan en de situatie voor fietsers veiliger en comfortabeler moet maken”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.
Vlaams Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: “Van Vilvoorde tot Aarschot, in Halle en in Boortmeerbeek: op heel wat plaatsen in de provincie zullen fietsers het verschil merken op cruciale assen waar vandaag al veel fietsers rijden. Op bepaalde plaatsen verbreden we het bestaande fietspad, op andere plaatsen maken we de verkeerslichtenregeling fietsvriendelijker of maken we de verkeerssituatie overzichtelijker met een veilige oversteekplaats of aangepaste markeringen. Met deze gerichte investeringen wil ik met snelle ingrepen het verschil maken, zodat nog meer Vlamingen de fiets nemen - niet alleen voor een fietstochtje in hun vrije tijd, maar ook voor hun dagelijkse verplaatsingen”.
In het totaal investeert minister Peeters dit jaar 10,2 miljoen euro aan relancemiddelen in veilige fietsinfrastructuur in Vlaams-Brabant. De aannemers worden in 2021 nog aangesteld. Enkele werken starten nog dit jaar, de rest wordt volgend jaar uitgevoerd, met uitzondering van de werken gepland voor de Ninoofsepoort (N6 / N28) in Halle - die worden pas in 2023 uitgevoerd, omdat er in 2022 al andere werken gebeuren in de omgeving van die werf en daardoor de verkeershinder te ernstig zou zijn. Zie de lijst onderaan dit bericht voor een volledig overzicht van alle investeringen voor 2021.
Minder fietsfiles aan de Naamsepoort
Je merkt het niet omdat het nu even wat rustiger is in de studentenstad, maar aan de Naamsepoort in Leuven is het in normale tijden soms aanschuiven voor de fietsers. Het Agentschap Wegen en Verkeer creëerde de afgelopen maanden meer plaats voor de fietsers die aan de kruispunten staan te wachten om over te steken. De regeling van de verkeerslichten werd ook zodanig aangepast, dat overstekende fietsers niet meer in conflict komen met linksafslaande auto’s. De vele fietsers die vanuit de Naamsestraat komen en richting Tervuursepoort / Gasthuisberg willen, kunnen voortaan “rechtsaf door rood”.
Wegen en Verkeer maakte van de gelegenheid gebruik om het wegdek van het drukgebruikte kruispunt een onderhoudsbeurt te geven. Dat was sowieso nodig, maar komt ook goed uit omdat tussen 24 en 26 september Van Aert, Evenepoel en andere bekende namen hier de laatste bocht zullen nemen naar de eindmeet van het wereldkampioenschap wielrennen.
>> meer informatie over de verbeteringen aan de Naamsepoort
Ook goed nieuws voor de Schaarbeeklei (N1) in Vilvoorde
De Schaarbeeklei in Vilvoorde is een belangrijke verbinding tussen Vilvoorde en Brussel. Fietsers zijn er vandaag aangewezen op een smal fietspad vlak naast de rijweg voor auto’s. Vanaf september of oktober zal een aannemer de indeling van de weg aanpassen zodat er ruimte vrijkomt voor veilige en comfortabele fietspaden. Er wordt een stuk van twee kilometer aangepakt, van aan de Koepoortstraat tot aan de Diegemstraat. Vanaf de Budasteenweg wordt de Schaarbeeklei beheerd door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Wegen en Verkeer werkt momenteel samen met de aannemer de plannen af van de fietsinfrastructuur langs de Schaarbeeklei. Zodra er meer concrete informatie is over de start van de werken, de uitvoeringsmethode etc., zal Wegen en Verkeer dat melden via:
>> www.wegenenverkeer.be/vilvoorde.
Al heel wat werk verzet en aannemers druk bezig
De minister stelde ook een aantal locaties voor waar Wegen en Verkeer al aan de slag is gegaan met de relancebudgetten. Lydia Peeters: “Wegen en Verkeer heeft de afgelopen weken en maanden niet stilgezeten, ook niet in Vlaams-Brabant. In Opwijk en Diest werden er belangrijke oversteekplaatsen aangelegd over respectievelijk de Steenweg op Dendermonde (N47) en de Diestersteenweg (N10) - belangrijk, want het gaat over locaties waar voordien al veel fietsers passeerden. Op de Alsembergsesteenweg in Dworp (Beersel ) en de Windberg in Wemmel zijn aannemers as-we-speak druk in de weer met de aanleg van veilige fietsinfrastructuur. Ook daar gaat het over verkeersassen waar nu al veel schoolgaande jeugd en andere dagelijkse gebruikers met de fiets passeren. Dankzij ons relanceplan zullen dat er alleen maar meer worden”, klonk de minister hoopvol.
>> meer informatie over de werken in Wemmel
>> meer informatie over de werken in Dworp (Beersel)